Peste 10.000 de oameni din Serviciile Secrete iau pensie de serviciu. În medie, pensia se apropie de 5.400 de lei brut în primul semestru

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat peste 338 de milioane de lei în primul semestru din 2020, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială a SRI. Sub 10.500 de oameni au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a SRI în iunie 2020, în creştere nesemnificativă faţă de valoarea lunii iunie 2019, potrivit datelor primite de Economica.net de la instituţie. Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete se plătesc doar de la bugetul de stat.
Cristina Şomănescu - Dum, 02 aug. 2020, 18:39
Peste 10.000 de oameni din Serviciile Secrete iau pensie de serviciu. În medie, pensia se apropie de 5.400 de lei brut în primul semestru

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.385 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu doar 5,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din informaţiile trimise exclusiv pentru Economica.net de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI.

În total, CPS a SRI a plătit pentru pensiile de serviciu acordate în prima jumătate a anului 2020 peste 338 de milioane de lei, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată datele primite de Economica.net de la instituţie.

  • Sumele plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI pentru pensiile de serviciu acordate în primul semestru din 2020 şi din 2019 includ drepturile restante achitate în perioadele antemenţionate.

Sub 10.500 de oameni au încasat pensie de serviciu de la CPS a SRI în iunie 2020, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019 (plus circa 1%), reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite în exclusivitate de la CPS a SRI.

Precizări

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete din România se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu dispozițiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete sunt gestionate de Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Algoritmul de stabilire a pensiilor de serviciu din Serviciile Secrete, mai avantajos decât pentru majoritatea românilor a căror pensie se stabileşte funcţie de contributivitate.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din SRI şi alte Servicii Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.

Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, ne-au explicat oficialii SRI.

Pensia de serviciu netă reprezintă pensia în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit. Cota de impozit în cazul pensiilor militare este de 10%, iar venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea și moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...