1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

Pensionarii nu vor mai plăti contribuţie de sănătate, indiferent de mărimea pensiei – Senat

Niciun pensionar dintre cei 2,3 milioane care o fac acum nu va mai plăti contribuţia la sănătate, dacă proiectul legislativ adoptat azi de senatori va fi votat şi de deputaţi.

06 sep, 2016 | ECONOMICA.net

Propunerea legislativă prin care pensionarii nu vor mai plăti contribuţia la sănătate pentru pensiile mai mari de 872 de lei a fost adoptată astăzi de Senat. Propunerea legislativă adoptată modifică articolele 160 şi 161 din Codul Fiscal care stipulează că pensionarii cu pensii mai mari decât valoarea unui punct de pensie, întregită prin rotunjire în plus la un leu, vor plăti contribuţie la sănătate de 5,5% doar pentru suma care depăşeşte valoarea unui punct de pensie, întregită prin rotunjire în plus la un leu. 

Valoarea punctului de pensie în 2016 este de 871,7 lei. Conform legii, aceasta se rotunjeşte la 872 lei. 

În noua lege se specifică faptul că "contribuţia se suportă de la bugetul de stat".

Toţi ceilalţi pensionari erau scutiţi de la plata contribuţiei pentru sănătate aşa că, după adoptarea acestei propuneri legislative, niciun pensionar nu va mai plăti contribuţie de sănătate.

În acelaşi proiect legislativ adoptat azi se prevede şi faptul că se elimină impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei, astfel încât nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării. 

Propunerea legislativă a avut-o ca iniţiator pe senatoarea Cristiana Anghel. Pentru a deveni lege însă, propunerea adoptată de senatori trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.

Potrivit celor mai recente informaţii ECONOMICA.NET, circa 2,3 milioane de pensionari plăteau contribuţia la sănătate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO