Pentagonul renunţă la o bază aeriană britanică şi la alte 14 locaţii din Europa pentru a face economii

Pentagonul a anunţat joi că pune capăt operaţiunilor într-o bază aeriană din Marea Britanie şi că cedează alte 14 locaţii din Europa guvernelor din ţările respective, în cadrul unei strategii menite să ducă la economisirea anuală a 500 de milioane de dolari, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 08 ian. 2015, 15:09
Pentagonul renunţă la o bază aeriană britanică şi la alte 14 locaţii din Europa pentru a face economii

Astfel, Pentagonul va renunţa la baza RAF Mildenhall, unde au loc operaţiuni aeriene speciale şi de recunoaştere, urmând să fie retraşi în următorii ani 3.200 de militari şi familiile lor.

Reducerea de la RAF Mildenhall va fi parţial compensată ulterior când Pentagonul va adăuga 1.200 de militari şi două escadroane de avioane F-35 la baza din apropiere RAF Lakenheath, unde se află divizia americană a 48-a aeropurtată.

Reducerea netă de soldaţi americani în Marea Britanie va fi de circa 2.000 de oameni, a precizat Pentagonul, în cea mai importantă dintre mişcările de consolidare din Europa în materie de personal.

De asemenea, mai multe unităţi din Germania vor fi închise, deşi numărul total de militari ar urma să crească cu câteva sute.

Ministrul apărării, Chuck Hagel, a recunoscut că deciziile vor duce la pierderea de locuri de muncă în ţările afectate dar a precizat că sunt necesare schimbări pentru ‘a ajuta la maximizarea capabilităţilor noastre militare în Europa pentru a ne putea sprijini aliaţii şi partenerii din NATO’.

De asemenea, circa 500 de militari americani şi salariaţi civili vor fi retraşi din baza de la Lajes din Azore, reducând efectivele americane în Portugalia. În acelaşi timp, un escadron de control aerian din Germania va fi mutat în Italia, sporind efectivele forţele americane din această ţară cu circa 300.

Decizia de reorganizare a bazelor din Europa intervine în contextul în care Pentagonul trebuie să reducă cheltuielile cu aproape 1.000 de miliarde de dolari într-un deceniu. Într-o tentativă de reduce costurile, Ministerul Apărării a solicitat în mod repetat Congresului închiderea unor facilităţi din SUA, unde există capacităţi în exces de circa 20%.

Congresul SUA a rezistat până acum oricărei decizii de închidere a unor baze interne, aleşii americani cerând Pentagonului să închidă mai întâi facilităţile în exces din Europa. SUA au peste 64.000 de militari staţionaţi în Europa, majoritatea în Germania, Italia şi Marea Britanie.

General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor americane în Europa, a declarat săptămâna trecută că presiunile bugetare au făcut reducerea de personal inevitabilă, dar că ar fi bine să fie menţinute actualele niveluri de prezenţă din Europa până la clarificarea situaţiei de securitate.

‘Putem realiza sarcinile pe care le avem acum cu actualele forţe desfăşurate şi cu forţele prin rotaţie pe care Armata s-a angajat să le asigure. Ar fi cu siguranţă o provocare dacă am avea mai puţini militari’, a spus Ben Hodges.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...