Persoanele care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016 ar putea cere recalcularea pensiei

Cei care s-au pensionat anticipat în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016, ar putea beneficia de recalcularea pensiei, urmând să nu li se mai reţină 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ci să li se aplice prevederile legii mai favorabile, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Economica.net - joi, 13 apr. 2017, 13:01
Persoanele care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016 ar putea cere recalcularea pensiei

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţial s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alineatului 4. Recalcularea pensiei se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, potrivit unui proiect de lege care modifică articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depus de deputaţii PSD Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă.

Prevederile se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, potrivit proiectului de lege.

Deputaţii PSD Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă susţin că iniţiativa legislativă are ca scop eliminarea aplicării unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţial şi evitarea încălcării principiului egalităţii de tratament între aceştia, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Începând cu luna iunie a anului 2016, Legea 263/2010 a fost modificată prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, susţin iniţiatorii.

„De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului 2 (1) de la articolul 65, în forma în vigoare”, se arată în expunerea de motive.

În prezent, pentru cei care s-au pensionat până la data de 14 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parţiale rămâne în continuare diminuat prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard, în timp ce pentru persoanele pensionate după această dată, se aplică prevederile mai favorabile ale Legii nr. 142/2016, susţin iniţiatorii.

Senatul este prima cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul unui test internațional desfășurat în sudul Spaniei, și-a arătat......
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...