Peste 1.100 de posturi din sănătate vor fi deblocate şi scoase la concurs

Un număr de 1.124 posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe, vor fi deblocate prin scoaterea la concurs a acestora, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 13:39
Peste 1.100 de posturi din sănătate vor fi deblocate şi scoase la concurs

Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialităţile vizate se numără domeniul anesteziei şi terapiei intensive, precum şi cel al psihiatriei.

Nicolăescu a afirmat că, astfel, la spitalul de copii „Marie Curie” vor putea fi angajaţi medici în chrirugie cardiacă şi asistenţi care să meargă la pregătire în Italia, iar Institutul Oncologic din Iaşi va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicoescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuţii.

Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătăţii, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate.

Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătăţii.

Angajaţii din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.

„La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a spus ministrul Sănătăţii, la finalul grevei de avertisment.

Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...