1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Imobiliare

Peste 26.000 de apartamente din România sunt nesigure la cutremur. Lista judeţelor

Peste 26.000 de apartamente din mai multe judeţe sunt nesigure în caz de cutremur, iar aproape jumătate dintre ele s-ar părbuşi la un cutremur major. Doar în Bucureşti au fost identificate un număr de 2.563 de blocuri care au nevoie de consolidare structurală, fiind vulnerabile în cazul unui cutremur, arată Strategia Naţională de Locuire, un proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării. 

31 iul, 2016 | | ECONOMICA.net

Bucureştiul are cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele europene. Nu doar Capitala este expusă acestui risc, ci şi alte oraşe din ţară. 65% din populația urbană a țării este expusă pericolelor seismice. Cutremurele majore au avut loc periodic în România, evenimente fiind înregistrate în 1802, 1829, 1838, 1940, 1977 și 1986, se arată în Strategia Naţională de Locuire. 

Doar în Bucureşti au fost identificate un număr de 2.563 de clădiri care au nevoie de consolidări structurale, fiind vulnerabile în caz de cutremur. Cele mai multe locuinţe vulnerabile la un seism sunt cele construite înainte de 1960. 

Ministerul Dezvoltării vrea ca prin noua Lege a Locuinţei să fie interzisă locuirea în clădiri nesigure. Evacuare din apartamentele care stau să cadă la primul cutremur major se va face în baza legii, cu o clauză prin care se doreşte asigurarea unei locuinţe temporare sau acordarea unor vouchere/subvenţii prin care familiile să poată locui cu chirie până la finalizarea lucrărilor de consolidare. 

"În cazul în care mutarea proprietarilor din locuințele nesigure (care reprezintă pericol pentru viața proprietarilor/locatarilor) nu este posibilă datorită refuzului proprietarilor, se propune instituirea unui mecanism de expropriere și consolidare a respectivelor locuințe", se arată în Strategia Naţională de Locuire. 

Mare parte din valoarea consolidării unui imobil va veni de la bugetul de state şi de la cele locale, însă şi proprietarii vor contribui cu sume, în funcţie de venituri. Familiile cu venituri mici nu vor contribui cu mai mult de 10% din venitul întreg al familiei. Cei cu venituri mai mari vor acoperi integral cota parte din valoarea lucrărilor de reabilitare. loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO