1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

Peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii - studiu KPMG şi Academia Română

Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii, reiese din "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România", un studiu sociologic de amploare, realizat de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române. Spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în România s-a înregistrat creşterea proporției persoanelor cu studii superioare care lucrează în posturi care nu necesită studii superioare, mai ales în comerţ, spun autorii studiului.

KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române au realizat pentru Confederația Patronală Concordia o amplă analiză sociologică a pieţei muncii, de peste 300 de pagini, făcută publică pe 12 martie.
Studiul care se numeşte "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România" arată, între altele, că peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii. Mai mult, analiza evoluției ratei supracalificării în perioada 2008-2016, pe principalele activități economice, pune în evidență că, spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în cazul României s-a înregistrat creşterea proporției lucrătorilor cu studii superioare ocupaţi în locuri de muncă care nu necesită studii superioare, cea mai semnificativă dimensiune a acestor discrepanțe înregistrându-se în domeniul comerțului (engros și retail), cu precizarea că s-au avut în vedere persoanele ocupate din grupa de vârstă 20-64 ani, spun autorii studiului citat.

Profilul celor 4,87 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani:

  • Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii, spun autorii studiului.
  • Peste 10% dintre absolvenții de studii medii au o ocupație corespunzătoare muncitorilor necalificați.
  • De altfel, analiza gradului de adecvare între nivelul de instruire absolvit și cerințele actualului loc de muncă arată că numai pentru 44% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor postului, explică autorii studiului.
  • Peste 25% dinte tinerii ocupaţi nu au statut de salariat, spun autorii studiului.
  • Pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor - numai 1,2% dintre tineri au lucrat pe perioada studiilor; mai arată studiul citat.

 Citeşte şi 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO