Petrom a plătit statului taxe de 6 miliarde de lei în primul semestru, cu un miliard în plus. Redevența pe petrol a crescut

OMV Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România și cel mai mare contribuabil la bugetul țării, a plătit în acest an taxe directe și indirecte de circa șase miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de companie.
Mihai Nicuţ - mie, 31 iul. 2019, 11:12
Petrom a plătit statului taxe de 6 miliarde de lei în primul semestru, cu un miliard în plus. Redevența pe petrol a crescut

Volumul total al taxelor plătite, de 6 miliarde de lei, curpinde taxele directe și indirecte plătite de companie. Unele sunt taxe plătite de Petrom atât pe cadrul fiscal genetral, valabil pentru companie, iar unele pe legislația specifică domeniului de petrol și gaze (redevențe pe petrol și gaze, impozit suplimentar pe gaze, onshore și offshore impozit pe exploatarea, resurse naturale). O parte din taxe ca accizele pe carburanți și TVA, sunt plătite de consumatori și doar transferate de Petrom la bugetul de stat.

Această sumă, de șase miliarde de lei, a fost cu un miliard de lei mai mare decât cea plătită în primele șase luni ale anului trecut. Accizele și TVA au crescut ca urmare a creșterii vânzărilor de carburanți, inclusiv pe fondul efectului de bază (Petrom a vândut mai puțin anul trecut pentru că rafinăria a fost oprită 45 de zile pentru revizie. Iată cum au stat lucrurile cu taxele specifice industriei.

Încasările din redevențele la petrol și gaze au scăzut, la 358 de milioane de lei, la 381 de milioane de lei, pe fondul scăderii producției de hidrocarburi, cu 5,5%. Dar, taxarea pe unitate a crescut, pentru petrol, în condițiile în care, din mai, prețul de referință la care se aplică procentele de redevență este cel al petrolului Brent, mai scump, iar Alina Popa, CFO al companiei, a spus că asta înseamnă o creștere a redevenței pentru petrol cu 4%. Sumele încasate de stat de aici vor fi mai mari deci în următorul semestru. În ceea ce privește redevența pe gaze, deși ANRM are un proiect de schimbare a calculului, procentele continuă să se aplice la prețul cel mai mare dintre cel de la hub-ul de la Baumgarten și cel din România.

Au crescut încasările din celelalte două taxe, impozitul suplimentar pe câștigurile obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, și impozitul pe extracția resurselor naturale. Suma a fost de 580 de milioane de lei, față de 560 de milioane de lei în primele șase luni din 2018.

OMV Petrom a afişat un profit net în creştere cu 53% după primele şase luni ale acestui an, rezultatul net fiind de 1,975 miliarde de lei, faţă de 1,288 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut. Vânzările totale ale companiei au fost (excluzând accizele la carburanți), de 11,3 miliarde de lei, în creștere cu 15% față de primul semestru al anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Reducerea forțelor militare ale SUA din Europa. Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul american la NATO
Reducerea forțelor militare ale SUA din Europa. Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul american la NATO
Statele Unite vor începe în acest an discuţiile cu aliaţii săi europeni în legătură cu reducerea forţelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker......
Cătălina Marga pleacă din funcția de director financiar al RetuRO
Cătălina Marga pleacă din funcția de director financiar al RetuRO
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România, anunță că după mai bine de doi ani în ...
Alegerile prezidențiale. Emmanuel Macron denunță ingerințele externe din scrutinele care vor avea loc în Europa, în special în România acum
Alegerile prezidențiale. Emmanuel Macron denunță ingerințele externe din scrutinele care vor avea loc în Europa, în ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri ''ingerinţele'' în alegerile care vor avea loc în Europa, în ...
O nouă linie electrică de înaltă tensiune a fost finalizată. Lucrarea a fost făcută de firme românești
O nouă linie electrică de înaltă tensiune a fost finalizată. Lucrarea a fost făcută de firme românești
Săptămâna aceasta a fost pusă în funcțiune linia electrică aeriană (LEA) 220 kV dublu circuit Ostrovu Mare – RET, ...