Petrom sugerează că va plăti noua taxă de solidaritate de 300 de milioane de euro

Petrom nu și-a prezentat oficial poziția după ce Parlamentul a modificat din nou taxa de solidaritate special pentru ea. Totuși, o frază din raportul financiar la trei luni, emis la finalul lunii trecute, arată că, probabil, va plăti taxa.
Mihai Nicuţ - joi, 04 mai 2023, 14:26
Petrom sugerează că va plăti noua taxă de solidaritate de 300 de milioane de euro

Iată ce scrie în raportul aferent primelor trei luni din acest an al Petrom, publicat pe 28 aprile:

“România a transpus acest regulament (regulamentul european privind instituirea taxei de solidaritate – n.red.) prin Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) 186/2022, aprobata si publicata in decembrie 2022. Proiectul de lege privind modificarea OUG 186/2022 a fost adoptat de Parlamentul Romaniei in martie 2023 si trimis spre promulgare Presedintelui Romaniei la 31 martie. Presedintele a retrimis proiectul de lege Parlamentului in data de 13 aprilie, solicitând reexaminarea acestuia din cauza unor amendamente neclare. Proiectul de lege revizuit va urma ulterior procesul de aprobare parlamentară. Prin urmare, noile interventii in sfera reglementarii si de natura fiscala ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom” (sublinierea ne aparține).

Așadar, în data de 28 aprilie, compania estima că ar putea plăti taxa de solidaritate în noua ei formă, care ar fi urmat să fie decisă de Parlament – asta înseamnă de fapt, tradus, noțiunea “ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare”. O schimbare clară de poziție față de anunțurile anterioare, inclusiv cel din raportul anterior, emis cu trei luni în urmă, în care anunța că, pe baza vechii OUG care a instituit taxa, nu se califică la plata ei pentru anul 2022, când a obținut un profit record de peste 2 miliarde de euro net.

În data de 2 mai, Senatul, în calitate de primă cameră la care a ajuns cererea de reexaminare a președintelui, adopta un nou amendament la legea votată în martie, prin care, special pentru Petrom, se introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă. O zi mai târziu, amendamentul a fost adoptat și de Camera Deputaților, și mai este nevoie doar de promulgarea Președinției pentru ca el să devină lege. Amendamentul a fost însușit de toate grupurile parlamentare ale coaliției.

Schimbarea este majoră pentru Petrom. Dacă în legea adoptată în martie, grație introducerii unor noi prevederi față de vechea OUG, compania ar fi putut fi obligată la plata a până la 1-1,2 miliarde de euro (desi Petrom a spus că prevederea este neconstituțională), acum, pe actuala formă care va fi probabil promulgată, suma scade la circa 300 de milioane de euro – Petrom a rafinat anul trecut 4,2 milioane de tone de țiței.

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a a trimis președintelui Camerei Deputaților cererea de reexaminare a legii aprobate în martie.

Foarte concret, Iohannis a spus că trebuie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul pentru contribuția de solidaritate, “pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”.

Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat pentru primele trei luni din 2022 un profit net de 1,48 miliarde de lei, în scădere cu 15% față de primele trei luni ale anului trecut, la vânzări de 9,47 miliarde de lei, și ele mai scăzute, la rândul lor, cu 20% față de primele trei luni din 2022.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...