Preţul cărnii româneşti se prăbuşeşte la poarta fermei. Nu şi pe rafturi

Prăbuşirea preţurilor la carne de la poarta fermei nu s-a regăsit în aceeaşi măsură la raft. Scăderile de preţ din magazine se datorează mai mult scăderii TVA decât ieftinirii de la ferimer. 
Alina Stanciu - mar, 23 feb. 2016, 21:58
Preţul cărnii româneşti se prăbuşeşte la poarta fermei. Nu şi pe rafturi

Preţurile de la raft la carne reflectă în foarte mică măsură schimbările care au loc pe piaţa locală unde fermierii se confruntă cu diminuări drastice de preţ, urmare a contextului european.

Crescătorii români de porci au tăiat în perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 2,3% mai multe capete decât în perioada similară a lui 2014, sub media de creştere din UE care a fost de 2,8% în perioada analizată. România continuă însă să fie dependentă de importuri pe acest segment, iar embargoul rusesc şi faptul că suntem necompetitivi la preţ faţă de celelate state mari producătoare a făcut ca banii încasaţi de fermieri să scadă drastic în ultimul an. Comparând preţurile din ianuarie 2016 cu ianuarie 2015, avem cea mai mare scădere de preţ din UE (minus 13,1%) la carcasa tip S, al cărui preţ a ajuns la de la 1,4 euro pe kilogram (6,2 lei) la 1,21 euro (5,5 lei) pe kilogram, potrivit datelor Comisiei Europene.

La raft, românii au resimţit o uşoară reducere de preţ începănd cu luna mai, ieftinirile corespunzând, o lună mai târziu şi scăderea cotei de TVA la 9%. Astfel, din datele INS, în mai 2015, preţul cărnii de porc a scăzut faţă de perioada similară a anului anterior cu 0,08%, în iunie diminuarea de preţ a fost de 10,6%, iar în decembrie (ultimele date disponibile) de 10,6%.

De la o lună la alta, preţurile au scăzut în iunie (10,47%), dar a crescut cu o lună mai târziu (plus 0,18%) pentru a scădea ulterior începând cu luna noiembrie.

Carnea de vită – cel mai mic preţ din 2013 încoace

Activitatea intensă din abatoare se vede atât în producţia de carne de vită, cât şi în preţul de la poarta fermei, sensibil atât la influenţele externe, cât şi la ce se întâmplă la nivel local. Tot mai mulţi mici crescători de bovine de lapte aleg să îşi taie animalele, din cauza turbulenţelor de pe piaţa laptelui, astfel că producţia de carne de vită din România a crescut în perioada ianuarie – noiembrie 2015, cu peste 35% faţă de perioada similară a anului anterior, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene pe această temă. România are astfel cea mai mare creştere a producţiei de carne de vită (în tone) din toată Uniunea Europeană, unde, în medie, majorarea a fost de 3,7%. Creşteri mari ale producţiei au avut loc şi în Polonia (plus 14,2%), Ungaria (plus 13,8%) şi Bulgaria (plus 12,9%), dar în niciuna dintre statele UE 28 nu s-a produs cu mai mult de 15% în perioada analizată.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, acestea au scăzut atât în viu, cât şi la carcasă, din datele Comisiei Europene. În ianuarie 2016, spre exemplu, în România se vindea cel mai ieftin kilogram de carne de vită (mascul) la carasă din UE – 2,28 de euro kilogramul. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2013.

De asemenea, în perioada 8-14 februarie anul acesta, preţul mediu al unei carcase de carne de vită categoria A în România era de 2,2 euro kilogramul faţă de 2,6 kilogramul în aceeaşi săptămână din 2015, scăderea fiind astfel de 14,9%. Preţul cărnii în viu a scăzut însă mai puţin în aceeaşi perioadă, de la 338,15 euro pe cap de animal mascul de 8 zile – patru săptămâni, la 301,48 de euro.

Şi pe rafturile magazinelor preţurile au avut o evoluţie descendentă în ultimele luni, însă ieftinirea se suprapune cu reducerea TVA la alimente începând cu 1 iunie 2015.  Potrivit Institutului Naţional de Statistică, prima lună cu preţuri mai mici la carnea de vită a fost iunie (minus 8% faţă de iunie 2014), după care preţurile au fluctuat uşor, până în noiembrie când ieftinirea a fost de 7,8%. În decembrie, preţul cărnii de vită a scăzut cu 7,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Comparând de la lună la lună, preţul de raft al cărnii de vită a scăzut în 2015 începând cu iunie (8,2% faţă de mai) şi până în decembrie (minis 7,6% în decembrie faţă de noiembrie).

Carnea de pui – preţul scade la raft, nu şi la producător

În ceea ce priveşte carnea de pui, în perioada ianuarie octombrie 2015, fermierii au sacrificat cu 7,6% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, iar preţurile au scăzut şi ele. Insignifiant însă, dacă raportăm la situaţia de pe piaţa cărnii de porc şi a cărnii de vită. Din datele Comisiei, preţul puiului broiler a scăzut în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015 cu 0,2%, de la 6,64 lei kilogramul la 6,63 lei kilogramul.

Potrivit INS, pe raft ieftinirile au avut loc începînd din iunie, când a scăzut şi TVA-ul. Faţă de perioada similară a anului anterior, preţul kilogramului de pui s-a diminuat cu 10,7% în iunie, cu 11,04% în iulie şi cu 10,97% în decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...