Piaţa asigurărilor a scăzut anul trecut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei

Primele din asigurări generale şi de viaţă au însumat anul trecut 7,95 miliarde de lei, în scădere cu 4,3% faţă de 2010, rezultat influenţat de reducerea veniturilor din poliţe generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 15:02
Piaţa asigurărilor a scăzut anul trecut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei

În 2010, piaţa asigurărilor a înregistrat o scădere a subscrierilor de 6,36% comparativ cu anul anterior.

„Piaţa de asigurări a început să-şi atenueze ritmul de scădere a volumului de subscrieri. Redresarea economiei, în ansamblul său, şi reintrarea acesteia pe o tendinţă de creştere sustenabilă vor susţine, pe termen mediu, evoluţia pozitivă a industriei de asigurări. Starea economiei nu este însă singurul obstacol cu care se confruntă piaţa de asigurări. Pentru o recuperare mai rapidă, societăţile trebuie să devină mai flexibile, pentru a se adapta cerinţelor consumatorilor şi a satisface aşteptările acestora, atât la nivelul produselor, cât şi la cel al distribuţiei şi al calităţii serviciilor”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Pe segmentul asigurărilor generale, poliţele CASCO, de răspundere civilă auto (RCA) şi de incendiu şi alte calamităţi naturale deţin, împreună, 84,8% din volumul total al primelor subscrise.

Defalcat, asigurările CASCO au scăzut cu 17,9%, la 2,01 miliarde de lei, iar cele de răspundere civilă auto cu 17,3%, la 2,06 miliarde de lei.

În schimb, asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale, clasă de asigurări care include şi poliţele pentru locuințe (facultative şi obligatorii), au cumulat subscrieri de 1,18 miliarde de lei, în creştere cu 22,35% faţă de 2010.

„În timp ce clasele de asigurări auto au pierdut din cota deţinută în 2010, de la 74,5% la 65,7% în 2011, cea a asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale reprezenta, la sfârşitul lui 2011, peste 19% din totalul pieţei de asigurări generale. Această evoluţie a subscrierilor pe clasa asigurărilor de incendiu şi calamităţi a fost susţinută de dinamica primelor subscrise pentru asigurările de locuinţe”, se arată în comunicat.

La sfârşitul anului trecut, potrivit CSA, erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii.

Volumul de prime subscrise pentru asigurările de locuinţe, facultative şi obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane de lei, în creştere cu 66,8% faţă de 2010.

Asigurările facultative pentru locuinţe au generat un volum de prime subscrise de 641,2 milioane de lei, cu 70,5% mai mult faţă de 2010.

Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, primele au însumat 1,74 miliarde de lei, în creştere cu 4,6% faţă de 2010.

Poliţele tradiţionale au generat venituri de 1,07 miliarde de lei, avansul faţă de 2010 fiind de 6,7%, în timp ce asigurările cu componentă investiţională au scăzut cu 0,8%, la 612,8 milioane de lei.

„Asigurările de viaţă tradiţionale şi cele cu componentă investiţională de tip unit-linked deţin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor”, se mai spune în comunicat.

În 2011, societăţile de asigurări au plătit indemnizaţii de aproape 4,5 miliarde de lei, nivel în scădere cu 11,78% faţă de anul anterior.

Indemnizaţiile plătite în baza contractelor de asigurări generale s-au ridicat la 4,18 miliarde lei, cu 12,8% mai puţin decât în 2010.

Defalcat, daunele pe CASCO au scăzut cu 21,1%, la 1,98 miliarde de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 1,8%, la 1,66 miliarde de lei.

În cazul asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale, despăgubirile au scăzut cu 4,5%, la 238,41 milioane de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, avansul indemnizaţiilor a fost de 6%, la 288,1 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ajutorul acordat de Guvern persoanelor afectate de creşterea facturilor la......
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...
Macron respinge polemicile declanșate de declarația sa privind garanțiile de securitate care ar trebui acordate Rusiei
Macron respinge polemicile declanșate de declarația sa privind garanțiile de securitate care ar trebui acordate Rusiei
Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins marţi orice fel de polemică "acolo unde ea nu există", după afirmaţiile ...