1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

News

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 15,7%, în T3. Electronicele şi sectorul telecom, cele mai mari creşteri

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată şi-a menţinut trendul pozitiv şi a înregistrat o creştere de 15,7% în trimestrul trei din 2014, cu o valoare totală de 484 milioane de euro, în lunile iulie, august şi septembrie, cea mai mare pentru această perioadă, începând cu 2009, arată un studiu GfK, publicat marţi.

18 noi, 2014 | Agerpres

Cele mai semnificative creşteri le-au avut sectoarele telecom (25,5%), până la 144 milioane de euro, cel de electronice (21%), electrocasnice mari (18%) şi electrocasnice mici (18%), scrie Agerpres.

O uşoară creştere a avut şi piaţa IT, de 4%, în T3 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 103 milioane de euro.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile a înregistrat o uşoară scădere de 0,6%, ajungând la 14 milioane de euro în T3 2014.

Piaţa foto şi-a continuat trendul negativ şi în al treilea trimestru din 2014, cu o scădere de aproape 20%, până la 7 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

Vânzările de electronice au totalizat 71 de milioane de euro, pe fondul scăderii preţurilor la televizoarele cu ecran mare şi UHD. De asemenea, o creştere puternică a vânzărilor în T3 a fost înregistrată la monitoarele multifuncţionale, iar consolele video şi cele audio au şi ele evoluţii bune.

Vânzările de electrocasnice, la toate categoriile de 'aparate albe', au înregistrat valoarea de 112 milioane de euro, creştere cu 18% faţă de T3 2013.

Procesul de înlocuire a frigiderelor şi maşinilor de spălat, cumpărate în 2007/2008, care au ajuns la sfârşitul ciclului de utilizare, a început într-un ritm accelerat, creşterea vânzărilor la frigiderele frost-free apropiindu-se de 50%. De asemenea, au crescut vânzările de maşini de spălat eco cu o capacitate mare, iar produsele incorporabile au reprezentat 16% din totalul vânzărilor de electrocasnice.

La electrocasnicele mici (aspiratoare) creşterea vânzărilor a fost de 18%, în T3 2014, faţă de T3 2013.

Potrivit GfK, indicatorul de încredere al consumatorului a continuat să crească de-a lungul lui 2014, consumatorii fiind optimişti, în special în perioada alegerilor.

'Aşteptările legate de îmbunătăţiri viitoare în materie de finanţe ale gospodăriilor au crescut, împreună cu o ameliorare în datoriile acestora. Acest context a creat o dorinţă crescută de cumpărare, cel mai probabil pentru produsele cu beneficii emoţionale - precum bunurile de folosinţă îndelungată - în special în următorul trimestru, o perioadă ce va conţine multe oportunităţi promoţionale', arată GfK.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO