Piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% anul trecut

Piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% anul trecut, de la 9,7 miliarde euro la 9,3 miliarde euro, iar în acest an s-ar putea plasa în intervalul 9,3-9,5 miliarde euro într-un scenariu optimist, a anunţat vineri Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Economica.net - vin, 02 mart. 2012, 12:35
Piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% anul trecut

„Suntem în al treilea an de contracţie a pieţei de construcţii. De la 15,3 miliarde euro în 2008 am trecut prin 11,7 miliarde euro în 2009, 9,7 miliarde euro în 2010 şi am ajuns la 9,3 miliarde euro în 2011, iar premisele pentru anul acesta sunt în continuare îngrijorătoare. Deşi avem un an electoral, deşi sunt declaraţii politice curente foarte optimiste, modul în care fondurile structurale sunt în continuare asigurate ca finanţare, accesarea acestora, şi mai ales efectele care pot veni din perpetuarea crizei datoriilor la nivel comunitar, la care se adaugă şi o criză de încredere acută, criza politică din România este departe de a fi finalizată (…), toţi aceşti factori din perspectiva noastră înseamnă factori de risc pentru asigurarea finanţărilor pe proiecte”, a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu, într-o conferinţă de presă.

Printre principalele probleme cu care se confruntă piaţa construcţiilor în această perioadă se numără impredictibilitatea finanţării proiectelor, întârzierile majore la plata creanţelor, evoluţia preţurilor la resursele energetice sau decapitalizarea firmelor de construcţii, potrivit ARACO.

În aceste condiţii, asociaţia solicită autorităţilor mai multe măsuri care să oprească declinul industriei, printre care plata creanţelor aferente perioadei 2009-2011, estimate la aproximativ 650 milioane euro la începutul anului 2012, şi elaborarea unui site public cu registrul datoriilor de la entităţile achizitoare cu capital de stat, cu precizarea datei estimate de plată.

Totodată, ARACO cere continuarea promovarea investiţiilor în diverse domenii de infrastructură, construcţii de locuinţe sau reabilitare a clădirilor, susţinerea programelor de dezvoltare pe termen lung, aşa cum este Conceptul Strategic Bucureşti 2035, şi comunicarea publică a proiectelor din acest an, cu precizarea disponibilităţilor financiare aferente.

Alte solicitări vizează evaluarea impactului economic negativ al deciziilor de respingere a unor PUZ în principalele consilii municipale şi în Bucureşti, şi eficientizarea sistemului de control şi urmărire a investiţiilor, pentru înlăturarea progresivă a activităţilor „la negru”.

În plan legislativ, asociaţia propune, printre altele, îmbunătăţirea legislaţiei achiziţiilor publice, elaborarea unei legi a proiectelor publice, finalizarea la ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate, promovarea unei HG pentru certificarea firmelor de construcţii şi implementarea în 2012 a unei Directive comunitare privind plăţile întârziate.

În plus, ARACO vrea legiferarea unui sistem de compensare a TVA sau a altor datorii ale firmelor cu cele pe care le are statul, modificarea codului fiscal pentru ca plata TVA să se realizeze corelat cu momentul încasării creanţelor, eficientizarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor şi îmbunătăţirea urgentă a procedurilor de lucru cu autorităţile de management pentru programele de finanţare UE.

„Criza este generală. Ea este amplificată în cazul nostru de o criză politică şi aş putea să spun de o criză de competenţă. (…) Există o acută deprofesionalizare în decidenţii principalelor organisme de stat, atât la nivel central cât şi la nivel local. Nu vreau sa intru în detalii, însă de multe ori vorbeşti cu oameni care nu înţeleg din punct de vedere tehnic şi economic ceea ce le transmiţi”, a spus Plosceanu, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că pe lângă lipsa de competenţă criza locală este amplificată şi de interesele politice.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...