Piața industrială și de logistică se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de mp – Cushman & Wakefield Echinox

Piața industrială și de logistică se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de mp, după ce anul trecut a înregistrat un nou an record, atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta, spun consultanții Cushman & Wakefield.
Andrada Ghira - mar, 07 mart. 2023, 11:21
Piața industrială și de logistică se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de mp - Cushman & Wakefield Echinox

Stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la finalul anului trecut la 6,45 milioane de mp, mai mult de 90% dintre aceste spații fiind situate în București și în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest și Centru, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

În 2022 au fost livrate spații noi cu o suprafață de 834.000 de mp, în timp ce pentru 2023 dezvoltatorii au anunțat proiecte noi pe piața logistică cu o suprafață totală închiriabilă de peste 450.000 mp în toată România. Cu toate acestea, având în vedere dinamica activității de dezvoltare pe acest segment, oferta nouă din 2023 ar putea fi mai mare decât planurile anunțate de dezvoltatori la începutul anului.

“Ultimii trei ani au demonstrat atractivitatea pieței locale, atât din perspectiva chiriașilor, cât și din cea a dezvoltatorilor de spații industriale și logistice. Bucureștiul și regiunea de Vest răman principalele zone de interes, fiind cele mai importante huburi logistice din țară, însă ne bucurăm să vedem o diversificare a destinațiilor pentru noi investiții, astfel că în prezent toate regiunile geografice ale țării beneficiază de proiecte logistice moderne. Din punctul nostru de vedere, planurile de expansiune ale dezvoltatorilor vor continua și chiar se vor intensifica pe măsură ce rețeaua de autostrăzi se va extinde considerabil în zone fără astfel de construcții majore de infrastructură și ne referim aici în principal la A7 Ploiești-Siret sau A8 Târgu-Mureș – Iași”, spune Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield.

Cea mai mare piață logistică se află în regiunea București-Ilfov, care are în prezent un stoc de peste 3,24 milioane de mp de spații depozitare, cu o pondere de peste 50% în stocul total. Aceasta fiind urmată de regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) și Centru (566.000 mp).

Cel mai puțin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spațiilor industriale și logistice construite sunt Nord-Est și Sud-Est ( circa 119.000 mp fiecare) și Sud-Vest Oltenia (200.800 mp), aceste zone fiind printre cele mai recente piețe țintite de dezvoltatori, aspect demonstrat de creșterea spectaculoasă a stocului de logistică începând cu anul 2019.

Potențialul acestor zone pe piața logistică este ridicat, având în vedere că spațiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%.

CITEȘTE ȘI Veniturile nete oferite acum lucrătorilor din producţie şi logistică, între 2.900 de lei şi 4.000 de lei lunar

Fotografie de  Hannes Egler pe Unsplash

 

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut luni sub pragul de 40 de euro (43 de dolari) pentru un Megawatt-oră, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea,......
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Softelligence, companie românească de tehnologie şi consultanţă înfiinţată în 2006 de Adrian Blidăruş, specializată ...
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Investiţiile străine în piaţa imobiliară elenă, în special locuinţe, au înregistrat un nivel record în 2022, iar ...
Începe licitația pentru lărgirea DN1A la patru benzi în Mogoșoaia. Cum va arăta spectaculoasa ieșire din Capitală FOTO
Începe licitația pentru lărgirea DN1A la patru benzi în Mogoșoaia. Cum va arăta spectaculoasa ieșire din Capitală FOTO
Luni a fost transmisă spre validare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația de atribuire ...