Economia României a crescut cu 2,6% în primul semestru. Scădere în T2 faţă de T1. Ce spune Ponta

PIB 2014 Produsul intern brut a crescut, în primul semestru din 2014, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu semestrul I 2013. PIB a înregistrat, în al doilea trimestru din 2014, o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier, faţă de trimestrul 1 din anul 2013.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 06:59
Economia României a crescut cu 2,6% în primul semestru. Scădere în T2 faţă de T1. Ce spune Ponta

PIB 2014 Produsul intern brut în trimestrul al doilea din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu primul trimestru (date ajustate sezonier).

Ponta: România continuă creşterea economică, una dintre cele mai solide din UE
     
Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că datele oficiale confirmă faptul că România continuă creşterea economică şi că ţara noastră are una dintre ‘cele mai solide creşteri din UE’.

‘Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!’, a postat prim ministrul pe contul său de Facebook.

Ponta a adăugat că ritmul creşterii economice ar trebui susţinut cu reducerea CAS şi că s-ar putea ‘face mai mult’ dacă nu ar exista blocaje din partea unui ‘regim care vrea doar politici de austeritate’.

‘Avem mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste. Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!’, a mai menţionat Ponta.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4,0% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

La începutul lunii iulie, INS a revizuit în urcare datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum şi cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%.

A fost cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit celei de-a doua estimări publicate la începutul lunii iunie de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Produsul intern brut a crescut, în 2013, cu 3,5%, comparativ cu anul 2012.  PIB estimat pentru anul 2013 a fost de 628.581,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,5% faţă de anul 2012. În al patrulea trimestru din 2013, economia României a crescut cu 1,6% faţă de trimestrul 3.

Te-ar mai putea interesa și
Fiscul german îndemnat să dea dovadă de clemenţă faţă de gospodării şi firme în contextul crizei energetice
Fiscul german îndemnat să dea dovadă de clemenţă faţă de gospodării şi firme în contextul crizei energetice
Autorităţile fiscale din Germania ar trebui să dea dovadă de clemenţă faţă de gospodăriile private şi companii, de exemplu prin suspendarea măsurilor executorii în anumite cazuri, având......
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, schema de personal ajunge la aproape 400 de posturi
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, ...
Ministerul Energiei arată că are nevoie de 60 de oameni în plus, în special pentru a se ocupa de proiectele finanțate ...
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale ...
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties a finalizat achiziția clădirii de birouri Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro, a anunțat compania. ...