Economia României a crescut cu 2,6% în primul semestru. Scădere în T2 faţă de T1. Ce spune Ponta

PIB 2014 Produsul intern brut a crescut, în primul semestru din 2014, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu semestrul I 2013. PIB a înregistrat, în al doilea trimestru din 2014, o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier, faţă de trimestrul 1 din anul 2013.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 06:59
Economia României a crescut cu 2,6% în primul semestru. Scădere în T2 faţă de T1. Ce spune Ponta

PIB 2014 Produsul intern brut în trimestrul al doilea din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu primul trimestru (date ajustate sezonier).

Ponta: România continuă creşterea economică, una dintre cele mai solide din UE
     
Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că datele oficiale confirmă faptul că România continuă creşterea economică şi că ţara noastră are una dintre ‘cele mai solide creşteri din UE’.

‘Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!’, a postat prim ministrul pe contul său de Facebook.

Ponta a adăugat că ritmul creşterii economice ar trebui susţinut cu reducerea CAS şi că s-ar putea ‘face mai mult’ dacă nu ar exista blocaje din partea unui ‘regim care vrea doar politici de austeritate’.

‘Avem mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste. Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!’, a mai menţionat Ponta.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4,0% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

La începutul lunii iulie, INS a revizuit în urcare datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum şi cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%.

A fost cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit celei de-a doua estimări publicate la începutul lunii iunie de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Produsul intern brut a crescut, în 2013, cu 3,5%, comparativ cu anul 2012.  PIB estimat pentru anul 2013 a fost de 628.581,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,5% faţă de anul 2012. În al patrulea trimestru din 2013, economia României a crescut cu 1,6% faţă de trimestrul 3.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...