Câți bani a pierdut TAROM în 2022

Compania națională TAROM nu a mai realizat profit din 2008 încoace. Pe o piață în care toți operatorii vor să lase în urmă anii pandemiei, TAROM va continua să zboare pe pierdere și anul acesta. 2022 a fost și el pe minus și a înregistrat o pierdere mai mare decât cea estimată inițială în bugetul de venituri și cheltuieli.
Andrada Ghira - joi, 21 sept. 2023, 22:33
Câți bani a pierdut TAROM în 2022

Nu era o surpriză că TAROM va încheia și 2022 cu pierdere. Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat în luna mai a anului trecut indica o pierdere de 216,7 milioane de lei. În realitate, pierderea înregistrată de operatorul aerian a fost mai mare: 274,6 milioane de lei, potrivit datelor financiare publicate recent la Ministerul Finanțelor.

Anul acesta, pierderea TAROM a fost estimată în bugetul de venituri și cheltuieli la 62 milioane de lei. Cât va pierde efectiv ar putea fi diferit față de ce s-a prognozat.

Cifra de afaceri a operatorul aerian în 2022 a fost de 1,11 miliarde de lei, circa 223 de milioane de euro, cu 70% mai mult față de rezultatul de 133 de milioane de euro raportat pentru 2021.

Veniturile totale au fost de 1,48 de miliarde de lei, circa 296 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile au fost de 1,77 de miliarde de lei, circa 353 de milioane de euro. Compania avea la finele anului trecut 1.182 de angajați.

TAROM a intrat în al 70-lea an de existență cu mai puține avioane și rute externe decât în urmă cu 56 de ani, potrivit Sindicatului Unit Tarom (SUT), care a solicitat susţinerea unor activităţi de donaţii şi subscripţie publică de acţiuni pentru salvarea operatorului aerian naţional. TAROM a transmis la rândul ei o poziție prin care se discociază de de apelul pentru donații inițiat de un sindicat.

Sindicatul a anunțat că va susţine o activitate de donaţii pentru salvarea acestei companii şi una de subscripţie publică de acţiuni în vederea ajutorării companiei.

„Forma donaţiilor, conturile şi Prospectul de emisiune vor fi publicate conform legislaţiei în vigoare. Dai 1 RON! Salvezi TAROM!”, se menţionează în comunicatul sindicaliştilor din TAROM, semnat de preşedintele SUT, Narcis Pascu.

Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu spunea că „n-am întâlnit instituţie cu angajaţi mai mulţi neamuri ei între ei” și că „cu acest număr de personal pe care îl avem, lucrurile nu stau în picioare economic”.

Pentru finalul acestui an este prognozat un număr de angajați de 1.314, cu patru angajați mai puțini față de numărul prognozat pentru 2022.

Grindeanu a mai spus că e vorba de câteva săptămâni în care autoritățile române vor primi un răspuns de la Comisia Europeană legat de un nou ajutor de stat.

„Partea legată de companie în sine este că suntem în dialog cu Comisia Europeană legat de ajutorul de stat pe care trebuie să-l primim şi eu sper să-l primim în săptămâni (…) Am înţeles că a fost şi perioada asta de vacanţă şi la nivel de Comisie Europeană, dar odată şi odată trebuie să se închidă acest subiect. Am livrat toate lucrurile care ni s-au cerut, astfel încât să primim acest ajutor de stat”, a declarat Grindeanu.

Ministerul Transporturilor mai are un cartof  fierbinte: insolvența Blue Air, care lasă în urmă datorii de circa 430 de milioane de euro, din care 62 de milioane de euro reprezintă un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană și acordat de Statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...