Câți bani a pierdut TAROM în 2022

Compania națională TAROM nu a mai realizat profit din 2008 încoace. Pe o piață în care toți operatorii vor să lase în urmă anii pandemiei, TAROM va continua să zboare pe pierdere și anul acesta. 2022 a fost și el pe minus și a înregistrat o pierdere mai mare decât cea estimată inițială în bugetul de venituri și cheltuieli.
Andrada Ghira - joi, 21 sept. 2023, 22:33
Câți bani a pierdut TAROM în 2022

Nu era o surpriză că TAROM va încheia și 2022 cu pierdere. Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat în luna mai a anului trecut indica o pierdere de 216,7 milioane de lei. În realitate, pierderea înregistrată de operatorul aerian a fost mai mare: 274,6 milioane de lei, potrivit datelor financiare publicate recent la Ministerul Finanțelor.

Anul acesta, pierderea TAROM a fost estimată în bugetul de venituri și cheltuieli la 62 milioane de lei. Cât va pierde efectiv ar putea fi diferit față de ce s-a prognozat.

Cifra de afaceri a operatorul aerian în 2022 a fost de 1,11 miliarde de lei, circa 223 de milioane de euro, cu 70% mai mult față de rezultatul de 133 de milioane de euro raportat pentru 2021.

Veniturile totale au fost de 1,48 de miliarde de lei, circa 296 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile au fost de 1,77 de miliarde de lei, circa 353 de milioane de euro. Compania avea la finele anului trecut 1.182 de angajați.

TAROM a intrat în al 70-lea an de existență cu mai puține avioane și rute externe decât în urmă cu 56 de ani, potrivit Sindicatului Unit Tarom (SUT), care a solicitat susţinerea unor activităţi de donaţii şi subscripţie publică de acţiuni pentru salvarea operatorului aerian naţional. TAROM a transmis la rândul ei o poziție prin care se discociază de de apelul pentru donații inițiat de un sindicat.

Sindicatul a anunțat că va susţine o activitate de donaţii pentru salvarea acestei companii şi una de subscripţie publică de acţiuni în vederea ajutorării companiei.

„Forma donaţiilor, conturile şi Prospectul de emisiune vor fi publicate conform legislaţiei în vigoare. Dai 1 RON! Salvezi TAROM!”, se menţionează în comunicatul sindicaliştilor din TAROM, semnat de preşedintele SUT, Narcis Pascu.

Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu spunea că „n-am întâlnit instituţie cu angajaţi mai mulţi neamuri ei între ei” și că „cu acest număr de personal pe care îl avem, lucrurile nu stau în picioare economic”.

Pentru finalul acestui an este prognozat un număr de angajați de 1.314, cu patru angajați mai puțini față de numărul prognozat pentru 2022.

Grindeanu a mai spus că e vorba de câteva săptămâni în care autoritățile române vor primi un răspuns de la Comisia Europeană legat de un nou ajutor de stat.

„Partea legată de companie în sine este că suntem în dialog cu Comisia Europeană legat de ajutorul de stat pe care trebuie să-l primim şi eu sper să-l primim în săptămâni (…) Am înţeles că a fost şi perioada asta de vacanţă şi la nivel de Comisie Europeană, dar odată şi odată trebuie să se închidă acest subiect. Am livrat toate lucrurile care ni s-au cerut, astfel încât să primim acest ajutor de stat”, a declarat Grindeanu.

Ministerul Transporturilor mai are un cartof  fierbinte: insolvența Blue Air, care lasă în urmă datorii de circa 430 de milioane de euro, din care 62 de milioane de euro reprezintă un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană și acordat de Statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că lucrările la magistrala CFR Braşov - Sighişoara înregistrează întârzieri şi a dat asigurări că......
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety Broker
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Safety Broker de Asigurare S.A. intenționează să preia activitatea ...
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează ...
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Grupul auto Renault a anunţat joi că va investi 400 de milioane de euro în uzina sa de la Bursa (Turcia), pe care vrea ...