Pierderile National Bank of Greece în România cresc puternic – 11 milioane euro doar în T1

Grupul elen National Bank of Greece (NBG), care deţine Banca Românească, a raportat o pierdere de 11 milioane euro în România pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma declinului puternic al veniturilor nete din dobânzi.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 16:33
Pierderile National Bank of Greece în România cresc puternic - 11 milioane euro doar în T1

NBG a înregistrat în România o pierdere calculată înainte de provizioane de 2 milioane de euro, faţă de un profit de nouă milioane de euro în intervalul similar al anului anterior, potivit raportului financiar al grupului.

Provizioanele pentru operaţiunile din România au scăzut cu 5% în intervalul analizat, de la 12 milioane de euro la 11 milioane de euro. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 12%, de la 17 la 15 milioane de euro.

Grupul a înregistrat un declin puternic, de 54%, al venitului net din dobânzi, de la 22 de milioane de euro anul trecut la 10 milioane de euro, în timp ce pe comisioane şi alte venituri declinul a fost de 30%, de la 3 milioane de euro la 2 milioane de euro.

Depozitele băncii elene în România au urcat în primul trimestru cu 3% faţă de sfârşitul anului, la 797 milioane de euro. Comparativ cu martie anul anterior, depozitele au coborât cu 21%.

Soldul creditelor în România s-a situat la 1,94 miliarde de euro, în scădere cu 3% faţă de decembrie şi cu 13% comparativ cu finele primului trimestru din 2011. Pe credite de retail, banca a avut o scădere trimestrială de 3%, la 951 milioane de euro. Raportat la martie anul anterior, soldul creditelor de consum a scăzut cu 6%.

Pe segmentul împrumuturilor pentru companii, NBG a raportat în România un sold de 985 milioane de euro pentru sfârşitul primului trimestru, în scădere cu 2% faţă de decembrie şi cu 19% comparativ cu martie anul trecut.

Ponderea creditelor neperformante în soldul total a urcat de la 8,5% în martie anul trecut şi 12,5% în decembrie la 12,9% la finele primului trimestru din acest an.

NBG a cumpărat în 2003 pachetul majoritar la Banca Românească şi deţine în prezent 99,279% din acţiunile băncii.

Grupul elen mai controlează în România firma de asigurări Garanta, operând totodată şi companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities România şi NBG Factoring România.

La nivel de grup, NBG a raportat o pierdere de 537 milioane de euro pentru primul trimestru, ca urmare a avansului provizioanelor cu 47%, la 559 milioane de euro. În primul trimestru al anului trecut, grupul aavut un profit de 157 milioane de euro.

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro către cele mai mari patru bănci greceşti instituţiile de credit redobândind astfel accesul la operaţiunile de refinanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Astfel, National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Cele patru mari bănci elene au înregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro în urma restructurării datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape în totalitate rezervele de capital ale instituţiilor.

Băncile elene controlează aproximativ 13% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din......
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...