Piperea: Vânzarea Oltchim se poate face într-o lună, dacă SOCAR este interesat de companie

Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, în luna iulie, vânzarea Oltchim, dacă grupul azer este interesat de achiziţia combinatului din Râmnicu-Vâlcea, a declarat, joi, Gherghe Piperea, reprezentantul administratorilor judiciari ai companiei de stat.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 11:55
Piperea: Vânzarea Oltchim se poate face într-o lună, dacă SOCAR este interesat de companie

„Dacă SOCAR este pregătit de preluarea Oltchim, noi putem să vindem într-o lună. Nu trebuie să aşteptăm până în octombrie, când este aprobat planul de reorganizare. Am pus la punct o procedură, să construim un SPV (vehicul de investiţii) şi cred că până în iulie încheiem această procedură şi putem previnde Olchim către SOCAR”, a spus Piperea.

El a arătat că este important interesul SOCAR pentru Oltchim deoarece compania este un actor important şi credibil.

„Suntem asaltaţi de tot felul de ciudaţi. Din această cauză vrem să închidem procedura de selecţie. Nu sunt la fel de celebri ca cel din septembrie 2012 (când la prima încercare de vânzare a Oltchim adjudecatar a fost declarat omul de televiziune Dan Diaconescu, n.r.), dar cam pe acolo”, a adăugat Piperea.

Piperea a precizat că până în momentul vânzării este important să fie obţinută finanţarea pentru activitatea curentă, circa 25 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Subiectul Oltchim a fost abordat într-o discuţie purtată joi de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Azerbaidjan, cu conducerea SOCAR.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

La începutul acestui an, compania petrolieră azeră de stat SOCAR a anunţat că a ajuns la o reţea de 14 benzinării în România şi va continua să deschidă noi unităţi, în oraşele Bacău, Focşani şi Roman.
Compania azeră de stat are reţele de benzinării în Elveţia, România, Ukraina şi Georgia şi produce anual 60 de milioane de tone de petrol şi 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Recent, SOCAR a câştigat controlul companiei greceşti DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă.

În urmă cu trei ani, SOCAR anunţa că este interesată să coopereze cu Oltchim şi să îşi vândă produsele petrochimice pe piaţa românească, precizând atunci că acest lucru nu înseamnă că vrea să cumpere ceva în România.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...