Plafonarea prețurilor RCA – Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului – Date în premieră

Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele Consiliului Concurenței, au arătat că, pentru a proteja consumatorii de o eventuală creștere a prețurilor în urma ridicării autorizației Euroins România, se va lua măsura revenirii la un nivel maxim al prețului RCA echivalent cu cel din luna martie 2022. Economica.net vă arată care vor fi, cel mai probabil, prețurile maxime pentru RCA, după implementarea anunțatei măsuri.
Ion Dobreanu - mar, 21 mart. 2023, 18:01
Plafonarea prețurilor RCA - Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului - Date în premieră

UPDATE: La Ministerul Finanțelor a ajuns  proiectul de Hotărâre de Guvern gândit la nivelul ASF. Așa cum arătam, principala prevedere arată că prețurile de vânzare pentru RCA nu vor putea depăși nivelul din martie 2023, calculat pentru fiecare societate de asigurări în parte. În plus, însă, proiectul de act normativ impune și plafonarea comisionului parcticat de brokerii de asigurare la 8% (de la o medie de circa 10% cât este în prezent), ceea ce în mod normal ar trebui să mai aducă o reducere de preț, având în vedere că din septembrie 2022, comisionul de distribuție se adaugă separat la prima de asigurare netă, ceea ce înseamnă că un comision mai mic aduce automat un preț final mai mic.

Potrivit proiectului, cei în cazul cărora tarifele din 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023 pot opta pentru prețul din martie 2023.

 De asemenea, în premieră, este reglementat și prețul praticat pentru mașina la schimb. Tariful de închiriere va fi plafonat la nivelul mediu calculat de BAAR lunar. Aceste măsuri fac parte, cel mai probabil, din  ategoria măsurilor de compensare despre care vorbea vicepreședintele ASF Cristian Roșu, în declarația citată mai jos.

Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli sunt întree 10.000 și 50.000 de lei.  Sunt eliminate sau modificate și unele contribuții.

Calculele Economica se bazează pe date de vânzare ale unora dintre cei mai mari intermediari din piață precum și pe cele ale mai multor societăți, așa cum reiese din analiza cifrelor pe o perioadă mai lungă. Înainte de a vă prezenta rezultatele calculelor noastre, reamintim că vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, a declarat, în fața senatorilor din comisiile de specialitate, că ASF pregătește, împreună cu Guvernul, măsuri de limitare a eventualelor creșteri de preț ce ar putea veni după ridicarea licenței Euroins, cel mai mare jucător din domeniul RCA.

” Nu este vorba de plafonare, nici de îngheţare, ci de o reîntoarcere la preţurile din martie 2022. Propunerea noastră către Ministerul de Finanţe este de vânzare efectivă la tarifele anului 2022. Având în vedere calculele şi componentele tarifelor de referinţă, am discutat cu companiile de asigurări care fac RCA pe piaţa românească şi au făcut simulări pe propriile portofolii, iar această diferenţă care ar putea să existe, am convenit că împreună, în afară de acest pachet primar, mai venim cu câteva lucruri de compensare a eventualelor mici pierderi”, a spus Cristian Roşu.

Vicepreședintele ASF a vorbit și despre măsuri de compensare ale eventualelor pierderi pe care le vor înregistra firmele de asigurare, însă, neexistând încă detalii, ne referim în acest text doar la prima parte a declarației. Revenirea, au mai explicat oficialii, se va face la nivelul prețurilor practicate efectiv de fiecare societate în parte. 

Este important de subliniat că din declarația lui Roșu (care a spus că se vor folosi calculele și componentele din tariful de referință) reiese că asigurătorii vor trebui să revină la segmentarea clienților strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, alte criterii, folosite după liberalizarea totală a legislației pe final de 2022, nemaifiind luate în calcul.

Unul dintre aceste criterii era, așa cum a mai arătat Economica, cel al zonei unde este înregistrată mașina. 

 

Mai târziu, despre revenirea la prețurile din 2022, a vorbit și președdintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, avertizând și companiile de asigurări, pe care instituția pe care o conduce le-a amendat în mai multe rânduri, că ar fi cazul să nu mai profite de situația specială pentru a majora iar tarifele. 

„Intenţia reglementatorului este să revenim la preţurile din perioada anterioară. Ei au o estimare, eu nu pot să spun dacă e bun preţul din martie 2022 sau preţul din altă lună. Noi nu sancţionăm niciodată companii că au preţuri prea mici. Dacă preţurile sunt nerealist de mici şi compania nu îşi poate acoperi obligaţiile din încasări, la asta se uită reglementatorul. Înţeleg logica plafonării, are sens. În momentul când cel mai mare operator pe piaţă iese, când ai milioane de oameni care trebuie să schimbe poliţele, are un sens să vii să încerci să calmezi lucrurile, să ţii un pic sub control câteva luni. Evident că dacă nu luăm măsuri în perioada asta, să facem ca piaţa să poată să funcţioneze, evident că spirala de creştere a preţurilor o să continue.

Această Hotărâre de Guvern va avea, în principiu, avizul Consiliului Concurenţei. Înţeleg că se mai lucrează pe ea, deci n-am văzut varianta finală. Am avut o discuţie ieri. Luăm această măsură de criză câteva luni să ţinem lucrurile sub control, să nu avem o explozie a preţurilor, dar lunile acestea trebuie folosite, repet, ca să punem piaţa pe nişte baze stabile. Evident că ne vom uita la această piaţă. Eu cred că nişte oameni raţionali, nişte companii serioase vor fi foarte atente să nu recurgă la înţelegeri. Dacă au imprudenţa s-o facă din nou, îi mai sancţionăm încă o dată, dar eu sper că, după două sancţiuni, şi-au învăţat lecţia”, a declarat Chiriţoiu.

Nu în ultimul rând, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a arătat că ASF lucrează la un proiect de Hotărâre de Guvern pe care îl va susține și care va conține, printre altele, măsura revenirii la prețurile de acum un an.

Care erau prețurile în martie 2022?

Așa cum arătam mai sus, Economica  a încercat să vadă, căutând în date pe care le-am folosit în materiale anterioare despre prețurile RCA, care va fi nivelul la care prețurile asigurării auto se vor întoarce.

Am folosit prețul cel mai bun martie 2022 (fără Euroins), precum și cel mai bun preț de pe piață (cu excepția celui practicat de Euroins) de la finalul lui februarie 2023 (ultimele date de care dispunem). Am decis să comparăm cele mai bune prețuri, pentru că, la nivelul pieței din România, este singurul care contează, având în vedere că șoferii nu se uită la alte caracteristici.

Am făcut calcule pentru cele mai reprezentative categorii de șoferi și automobile, adică cele unde se încadrează majoritatea șoferilor cu automobile înregistrate pe persoană fizică.

Precizăm și că prețurile sunt calculate pentru clasa de bonus/malus B0, adică fără reduceri sau penalități. Pentru a vedea la preț vă încadrați, va trebui să aplicați procentul corespunzător. De exemplu, dacă aveți B8, ca majoritatea șoferilor, prețul este la jumătate față de cel din tabel.

AICI puteți consulta reducerile sau penalizările în funcție de clasa de bonus/malus

Prețurile nu vor putea depăși nivelul din martie 2022

Vârstă șofer Capacitate motor Preț martie 2022 (lei) Cea mai bună ofertă feb 2023 (lei) Diferență
51-60 ani 2.001-2.500 1.469 1.620 -9,3%
41-50 ani 1.801-2.000 1.456 1.479 -1,55%
1.201-1.400 1.288 1.322 -2,63%
51-60 de ani 1.801-2.000 1.435 1.401 +2,36%
31-40 de ani 1.201-1.400 1.052 1.122 -6,2%
41-50 de ani 1.401-1.600 1.171 1.214 -3,6%
51-60 de ani 1.201-1.400 1.059 1.203 -12%
>60 de ani 1.201-1.400 1079 1056 +2,1%
31-40 de ani 1.801-2.000 1.458 1.481 -1,6%
Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...