Plumb: Debitele achitate de mame şi pensionari sunt de 400 mil. lei. Vor fi eşalonate la restituire pe 5 ani

Debitele care au fost deja achitate de mame şi pensionari se ridică la 400 de milioane de lei şi urmează să fie eşalonate la restituire pe o perioadă de 5 ani, a declarat marţi Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, într-un interviu acordat postului Radio France International.
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 09:27
Plumb: Debitele achitate de mame şi pensionari sunt de 400 mil. lei. Vor fi eşalonate la restituire pe 5 ani

‘Impactul bugetar, pentru debitele care au fost constituite şi nu au fost plătite sumele sunt undeva în jur de 50 de milioane pentru…15 milioane pentru mămici şi 65 de milioane pentru pensionari. În ceea ce priveşte debitele care deja au fost achitate de către pensionari şi de către mămici, în total ele se ridică la 400 de milioane de lei, care vor fi eşalonaţi la restituire pe o perioadă cu 5 ani şi vor acoperi debitele plătite începând cu 1 ianuarie 2011, iar plata acestor debite care au fost deja plătite va începe de la 1 ianuarie 2015’, a afirmat Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, sumele restituite vor proveni din surse bugetare, iar funcţionarii care se vor face vinovaţi vor fi sancţionaţi conform legii.

‘Sumele restituite vor proveni din surse bugetare, pentru că atât creşterea economică cât şi nivelul de colectare, inclusiv la nivelul prognozat pentru anul viitor ne vor permite acest lucru. În cazul funcţionarilor care au calculat greşit, fiecare dosar va fi analizat. Diferă situaţiile de la dosar la dosar, iar cei care se vor face vinovaţi vor fi sancţionaţi conform legii’, a mai spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat, totodată, că în proiectul de lege avansat pe zona îngrijirii copiilor s-a venit cu o altă viziune, aceea de a da posibilitatea, pe perioada cât părinţii au grijă de copii, să poată să obţină şi un venit suplimentar.

‘Nu vreau în momentul de faţă decât să ne gândim la ce e bine pentru societatea românească. De aceea, în proiectul de lege pe care noi l-am avansat pe zona îngrijirii copiilor am venit cu o altă viziune, aceea de a da posibilitatea, pe perioada cât părinţii au grijă de copii, să poată să obţină şi un venit suplimentar. Normal, orice proiect de lege, nu numai aici, în România, ci şi la nivel european, trebuie adaptat la realităţile socio-economice ale societăţii respective. Acest lucru l-am avut şi noi în vedere pentru a putea în primul rând să ne ţinem de cuvânt, dar să facem bine oamenilor, să ajutăm în aceste situaţii mămicile şi pensionarii’, a adăugat Rovana Plumb.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eşalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăţi anuale egale.

‘Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele judeţene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflaţiei şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere după caz’, a spus senatorul PSD, Liviu Pop, în plen.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, şi proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit.

Şi în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...