Poate ajunge România la săptămâna de lucru de 4 zile? Ce prevede Codul Muncii

Având în vedere succesul înregistrat ed alte țări în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile, se pune întrebarea: s-ar putea întâmpla același lucru și în România? Permite așa ceva legislația?
Ion Dobreanu - vin, 08 apr. 2022, 17:55
Poate ajunge România la săptămâna de lucru de 4 zile? Ce prevede Codul Muncii

Unii specialiști sunt de părere că ar fi de bun augur și de impact o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească. Dar să vedem contextul internațional în care un astfel de program a devenit realitate, în alte țări.

Țări ”prietenoase” cu un astfel de program

 

Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre țările care au testat sau urmează să testeze programul de lucru de 4 zile pe săptămână.

În Islanda, în perioada 2015 – 2019, au fost derulate teste în care angajații au fost plătiți la fel pentru un program de lucru mai scurt, de doar 4 zile pe săptămână. Testele au vizat aproximativ 1% din populația activă, fiind incluse în programul pilot locuri de muncă din grădinițe, birouri, servicii publice și spitale.

În urma testelor efectuate la nivelul forței de muncă din Islanda, sindicatele au renegociat programul de lucru, iar în prezent, mai mult de 80% din forța de muncă din Islanda a trecut sau urmează să treacă la programe de lucru mai scurte, cu menținerea salariului.

Spania s-a alăturat recent acestei mișcări, aprobând un program pilot pe trei ani. Sute de companii sunt așteptate să se înscrie în programul guvernamental pentru a testa eficiența pe scară largă a săptămânii de lucru de 4 zile.

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească 4 zile pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile.

Acesta se desfășoară în paralel cu programe pilot similare care au loc, spre exemplu, în Irlanda, Australia și Noua Zeelandă. În Marea Britanie, programul se va desfășura începând cu luna iunie 2022 și are în vedere, pentru început, 30 de companii.

Poate cea mai neașteptată inițiativă vine din Japonia, țară renumită pentru numărul deceselor cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă și pentru numeroasele ore de muncă suplimentară.

Guvernul japonez este implicat activ în stimularea companiilor să adopte programe de lucru de patru zile pe săptămână, menite să îmbunătățească viața salariaților.

10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus

 

În Belgia, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja adoptat la nivel național, salariații având posibilitatea să lucreze 10 ore pe zi și să beneficieze de 3 zile libere.

În ceea ce privește România, reprezentanții EY România susțin că, recent, a fost înregistrat la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii și salariații să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus.

„Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în 4 zile lucrătoare și acordarea a 3 zile libere.

Mai mult, formula de lucru propusă spre dezbatere în Senat este deja permisă de Codul Muncii, companiile având la îndemână mai multe opțiuni pentru a asigura flexibilizarea muncii chiar și în cazul în care proiectul legislativ nu este adoptat”, se arată într-un comunicat al companiei menționate, citat de Mediafax.

Codul Muncii prevede posibilitatea programului de lucru inegal

 

Astfel, Codul Muncii prevede posibilitatea utilizării programului de lucru inegal, adică flexibilizarea numărului de ore lucrate în fiecare zi a săptămânii, sau a programului de lucru comprimat, care permite scurtarea săptămânii normale de lucru, de exemplu de la 5 la 4 zile, în ambele cazuri cu respectarea săptămânii de lucru de 40 de ore.

O altă modalitate de flexibilizare a muncii reglementată de Codul Muncii o reprezintă programul de lucru individualizat. Programele individualizate de muncă pot fi implementate cu acordul sau la solicitarea salariatului și presupun împărțirea duratei zilnice a muncii în două perioade: una fixă, în care salariații se află simultan la locul de muncă şi una variabilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare.

„Având în vedere succesul înregistrat de Islanda în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile (fără a fi diminuat salariul), cu adevărat de impact ar fi o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească.

O astfel de inițiativă legislativă va necesita, însă, un studiu prealabil aprofundat al efectelor sale asupra legislației muncii, în general (ex. normă întreagă vs. normă parțială de muncă) și cea a securității sociale, în particular (ex. impactul asupra stagiului de cotizare la pensie)”, mai arată reprezentanții EY România.

Pentru moment, angajații din România nu pot decât să spere la un program de muncă de 4 zile pe săptămână. Totuși, sondajele au arătat că nu mulți ar fi de acord ca pentru asta să muncească 10 ore pe zi.
Deocamdată, astfel de joburi nu sunt de găsit. Timpul își va spune însă cuvântul – pentru că vom vrea să ne aliniem trendurilor de pe piața internațională a muncii – și curând cei interesați vor găsi și astfel de oferte pe locuri de muncă pe jobradar24.

Cel mai probabil, astfel de oportunități vor fi rezervate celor care sunt dispuși să se concentreze la maximum mai multe ore pe zi, pentru a beneficia de cele trei zile libere pe care să le petreacă în vacanțe sau în compania familiei.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Producătorul de automobile electrice Zeekr analizează posibilitatea de a produce vehicule la uzinele europene care au legătura cu firma mamă, conglomeratul chinez Geely, în ideea de a evita......
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel după 1967
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate ...
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a calificat vineri drept "ilegale"coloniile ...
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
S.N. Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național ...
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 – eMAG
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 ...
Comenzile de aparate de aer condiţionat au crescut de peste două ori în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă ...