Podul Calafat-Vidin a depăşit toate aşteptările – presa bulgară

Podul Calafat-Vidin, denumit şi 'Noua Europă', a depăşit toate aşteptările, scrie luni cotidianul sofiot Standart. În cele şase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anunţat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte româno-bulgare care administrează podul.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 12:13
Podul Calafat-Vidin a depăşit toate aşteptările - presa bulgară

 Potrivit estimărilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, în primul an de existenţă podul urma să fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede că numărul lor va fi mai mare.

În anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Bulgaria, a căruia construcţie a durat destul de mult. Inaugurarea oficială nu a pus însă capăt problemelor, comentează ziarul, adăugând că mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca podul să fie cu adevărat eficient, comentează ziarul. De la semnarea primului acord bilateral între România şi Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrărilor de construcţie a întârziat şapte ani, iar acestea au durat încă şase. În sfârşit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un român şi un bulgar, au tăiat panglica noului pod.

Discursurile oficiale rostite cu această ocazie au arătat că nimeni nu s-a aşteptat la o asemenea revitalizare în ambele direcţii. Premierul bulgar Plamen Oreşarski s-a limitat numai la calificarea podului drept ‘un simbol al speranţei’, iar omologul său român Victor Ponta a fost şi el reticent, spunând că ‘noul pod va facilita legăturile între cele două oraşe şi cele două ţări’, adaugă Standart. La rândul său, comisarul european Johannes Hahn a declarat că efectele pozitive ale noului pod se vor simţi peste câţiva ani.

Acestea însă s-au simţit aproape imediat. În doar şase zile, pe pod au trecut 8.800 autoturisme, camioane şi autocare şi un număr mare de pietoni şi biciclişti. Imediat după inaugurare, oamenii au fost cuprinşi de euforie, aproape toţi locuitorii comunelor Antimovo, Pokraina şi Kapitanovo au urcat pe biciclete şi au trecut Dunărea. O agenţie de turism a observat interesul şi a lansat o linie de autocar între Vidin-Calafat şi Craiova. Aceasta a funcţionat însă numai 15 zile, în care trecerea pe pod a fost gratuită. După introducerea taxelor, lucrurile s-au schimbat. Linia de autocare nu mai există, motivul fiind lipsa de călători. Taxa de traversare într-o direcţie este de 6 euro în cazul autoturismelor şi de 37 euro în cel al camioanelor. Există ideea ca locuitorii judeţului Dolj şi ai districtului Vidin să fie scutiţi de plata taxelor, dar aceasta nu s-a realizat până acum deoarece, în acordul pentru construirea podului, se scrie că investiţiile în construcţie se vor acoperi din veniturile din taxe în primii 12-15 ani de existenţă a podului.

Podul este însă de nepreţuit pentru şoferii de camioane, pentru că le permite, în medie, economisirea a patru ore de aşteptare a feribotului, precum şi bani: taxa de trecere cu feribotul era de 79 euro, iar pe pod este de 37 euro. Prin urmare, linia de feribot între Vidin şi Calafat a fost închisă, iar proprietarul feribotului care face legătura între Bechet şi Oreahovo a reuds taxele, dar nici această măsură nu a fost de ajuns: volumul afacerilor sale au scăzut de şapte ori.

Ziarul mai scrie că, la numai patru luni după inaugurare, pe pod apar şi primele defecţiuni. După primele ploi au apărut şi primele gropi. Ministerul bulgar al Transporturilor dezminte însă cu fermitate afirmaţiile din presă conform cărora ar fi posibil ca podul să cadă din cauza defecţiunilor constatate. La 14 octombrie 2013 au început şi primele lucrări de refacere a podului.

Nu este uşor să ajungi până pe pod, nici din România şi nici din Bulgaria. Se trece prin drumuri înguste cu multe curbe şi gropi în asfalt. Dificultăţile devin şi mai mari iarna, din cauza zăpezii şi a poleiului. Probleme sunt şi în ceea ce priveşte traficul feroviar. Singurele trenuri care au traversat podul au fost cele pentru examinarea tehnică a acestuia. Există însă speranţe, după ce în urmă cu câteva zile, la Praga, a fost anunţată lansarea coridorului feroviar 7, Praga-Atena, care trece şi prin Calafat-Vidin.

Astfel, în pofida problemelor şi a dificultăţilor, podul se dovedeşte un nod important de transport în cadrul coridorului paneuropean numărul 4, mai scrie publicaţia Standart.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...