1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 24 º

News

Pogonaru (AOAR): Mediul de afaceri trebuie consultat în legătură cu ce compensezi când tai din CAS

Compensarea tăierilor din CAS cu alte surse de finanțare ar trebui să facă obiectul unor consultări cu mediul de afaceri, a apreciat, miercuri, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru.

06 noi, 2013 | Agerpres

"Sigur că înțelegem că pentru a ușura viața mediului de afaceri trebuie, în primul rând, să acționezi asupra taxării muncii. Este un lucru obligatoriu, dar cum compensezi ceea ce tai din CAS, cu alte taxe, este o întrebare în legătură cu care, probabil, mediul de afaceri trebuia consultat înainte", a spus Pogonaru, care a participat la o masă rotundă privind Legea insolvenței, organizată de CIS, AmCham și AOAR.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că Guvernul își va asuma în Memorandumul de înțelegere cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană un angajament clar de scădere a contribuțiilor sociale la angajator cu 5 la sută, de la 1 iulie 2014.

Președintele AOAR consideră că în România este nevoie de o filozofie fiscală și trebuie să existe un echilibru între diversele taxe existente.

"În România noi spunem că avem nevoie de o filozofie fiscală. Ceea ce ne lipsește în momentul de față este un echilibru între diversele taxe existente. Avem o taxare excesivă a muncii, o taxare mult prea mică a mediului și redevențe dintre cele mai scăzute din Europa și din lume, și nimeni nu discută despre modul cum se echilibrează aceste sisteme de taxe. Dacă nu ai grijă ca nivelul taxei pe capital să fie echilibrat cu nivelul taxei pe muncă, atunci, automat, induci fraudă în sistem", a explicat Florin Pogonaru.

Președintele AOAR consideră că "trebuie să trecem dintr-o taxare excesivă a muncii, într-o taxare mai favorabilă a capitalului, pe bază de redevențe.

"Nu vedem aceste taxe în bunăstarea generală. Nu le vedem în investiții publice, din cauza slăbiciunii instituțiilor publice. Avem instituții publice foarte slabe, care cheltuie foarte mult și consumă aceste taxe. Nu există indicatori de eficiență prin care oamenii să fie trași la răspundere. Nu există conștiința ca în țările vestice, că dacă plătești taxele, le plătești pentru binele societății și pentru binele propriu. Există sentimentul că acești bani se irosesc, se fură, se întâmplă altceva cu ei", a subliniat Pogonaru.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO