Politehnica București construiește un nou cămin studențesc cu 700 de locuri. Investiția de peste 24 mil. euro, asigurată de Guvern

Universitatea Politehnica din București demarează marți un nou proiect pentru dezvoltarea infrastructurii campusului studențesc. Beneficiind de sprijinul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), universitatea va demara construcția unui nou cămin studențesc. Astăzi a fost semnat contractul de proiectare și execuție a imobilului.
Lidia Neagu - mar, 20 sept. 2022, 16:40
Politehnica București construiește un nou cămin studențesc cu 700 de locuri. Investiția de peste 24 mil. euro, asigurată de Guvern

Căminul, amplasat în campusul din Regie, va oferi 700 de locuri de cazare pentru studenții UPB și va fi finalizat în termen de 24 de luni. În plus, oferă numeroase spații multifuncționale și condiții moderne de cazare. 

Clădirea cu zece etaje și 350 de camere va fi dotată pe fiecare etaj cu săli de lectură, spălătorii și uscătorii, chicinete și săli de mese. De asemenea, va avea și o parcare subterană. Clădirea oferă cazare și studenților cu dizabilități, în 20 de camere special amenajate. Căminul va fi dotat cu panouri solare pentru apă caldă menajeră și va avea o fațadă eficientă energetic. 

Valoarea totală a investiției este de 24,41 milioane de euro (TVA inclus). 

“În ultimii ani am primit tot mai multe solicitări de cazare. 75% din cei peste 30.000 de studenți ai universității noastre sunt din provincie. Numărul de studenți în creștere, costurile ridicate ale chiriilor din București, dar și condițiile de confort din cămine ne-au determinat să atragem continuu fonduri pentru construirea de noi spații de cazare și renovarea celor existente. Proiectul de azi se încadrează în conceptul de Smart City  clădiri eficiente energetic  & un mediu digital, concept sub care vom integra întregul campus, astfel încât să ne bazăm pe resurse energetice proprii și să digitalizăm partea administrativă a relației cu studenții”, explică Mihnea Costoiu, Rector UPB. 

UPB a demarat un plan amplu de investiții destinate creșterii calității vieții studenților. Printre investițiile derulate de UPB în acest an în campusul studențesc se numără cantina R3 cu o capacitate de 500 de locuri simultan, dată în folosință în martie, dar și două cămine (P1 și P19 parțial) care sunt în proces de reabilitare, lucrare care va fi gata în octombrie 2023. Cele două investiții sunt realizate din fonduri proprii în valoare de 4 mil euro. 

De asemenea, anul acesta, UPB a finalizat infrastructura de internet a campusurilor studențești, o investiție în valoare de 1.700.000 de euro. 

Tot în acest an, UPB a demarat și lucrările pentru un alt cămin nou ce va oferi 334 de locuri de cazare și care urmează să fie dat în folosință în octombrie 2023.  Această investiție se ridică la 5 mil euro. 

Până în acest moment, UPB a reabilitat și a dotat cu mobilier nou și electrocasnice trei cămine din complexele studențești Regie și Leu. 

Alte proiecte de investiții dedicate campusului studențesc vizează reabilitarea căminului A Leu, realizarea unei centrale termice proprii pentru căminele din Regie și alimentarea cu apă din puțuri proprii, dar și o sală de sport cu capacitatea de 1500 de locuri, dedicată activității competiționale. 

UPB are în patrimoniu 29 de cămine (26 în campusul din Regie si 3 în campusul Leu), iar în anul universitar care va începe oferă 12.000 de locuri de cazare. 

Universitatea POLITEHNICA din București, cea mai mare universitate tehnică din țară, are peste 30.000 de studenți înscriși anual la toate ciclurile de învățământ, 15 facultăți și peste 1.800 de cadre didactice și cercetători. UPB are peste 80 de laboratoare și 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă generație. 

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...