Liderul Iranului: Politica ţării faţă de „aroganţa americană” nu se va schimba după încheierea acordului nuclear

Acordul nuclear cu marile puteri nu va schimba politica Iranului faţă de 'guvernul arogant american' şi nici sprijinul pentru prietenii săi în regiune, a declarat sâmbătă liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, citat de AFP, relatează Agerpres.
Economica.net - sâm, 18 iul. 2015, 08:36
Liderul Iranului: Politica ţării faţă de

‘Republica Islamică Iran nu va renunţa să-şi sprijine prietenii în regiune, popoarele asuprite din Palestina, Yemen, popoarele şi guvernele sirian şi irakian, poporul oprimat din Bahrein şi combatanţii sinceri ai rezistenţei din Liban şi Palestina’, a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs cu ocazia rugăciunii de Aid Al-Fitr, care marchează sfârşitul postului de Ramadan.

‘Politica noastră nu se va schimba faţă de guvernul american arogant’, a adăugat Khamenei, ale cărui afirmaţii au fost întâmpinate cu ‘Moarte Americii!’ şi ‘Moarte Israelului!’.

Iranul şi marile puteri din Grupul 5plus1(SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) au încheiat la 14 iulie un acord final în dosarul nuclear iranian după mai mult de 22 de luni de negocieri intense. Congresul SUA şi parlamentul iranian urmează să se pronunţe asupra acestui document.

Numărul unu iranian a salutat, de asemenea, activitatea desfăşurată de către negociatori, care au ‘muncit din greu’. ‘Fie că acordul este aprobat sau nu în cadrul procesului legislativ prevăzut, ei merită să fie recompensaţi’, a spus Khamenei.

Dar el a repetat din nou liniile roşii ale ţării, îndepărtând perspectiva unei viitoare îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Iran şi SUA, întrerupte din 1980.

‘Am spus în repetate rânduri, nu avem niciun dialog cu SUA în problemele internaţionale, regionale sau bilaterale. De câteva ori, ca în cazul nuclear, am negociat cu Statele Unite pe baza intereselor noastre’, a adăugat el, accentuând faptul că ‘politicile SUA în regiune sunt opuse în proporţie de 180% celor ale Republicii Islamice’.

Ayatollahul Khamenei, care este, de asemenea, comandantul suprem al armatei, a subliniat determinarea ţării sale de a-şi conserva capacităţile militare.

‘În ceea ce priveşte menţinerea capacităţilor militare şi defensive, în special în climatul de ameninţare creat de inamici, Republica Islamică nu va accepta cererile excesive ale duşmanilor’, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...