1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Polonia a strâns 2,04 miliarde de euro din vânzarea de licenţe 4G

Polonia a strâns peste două miliarde de euro din vânzarea de licenţe 4G, iar Orange a fost responsabilă pentru mai mult de o treime din suma totală, a anunţat luni Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Polonia (UKE), transmite Reuters.

19 oct, 2015 | Agerpres

Un număr de şase companii au concurat pentru atribuirea a 19 blocuri de frecvenţe în benzile de 800 MHz şi 2,6 GHz, iar la final doar cinci au fost declarate câştigătoare, a precizat UKE. Cele cinci companii s-au angajat să plătească 9,23 miliarde zloţi (2,14 miliarde de euro). Cele cinci blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz au atras cea mai mare parte din sumă, 8,62 miliarde de zloţi (2,04 miliarde de euro).

Principalul ofertant a fost Orange Polska care a câştigat două blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz pentru 3,05 miliarde zloţi plus trei blocuri de frecvenţă în banda de 2,6 GHz iar nota totală de plată a fost de 3,17 miliarde zloţi (756 milioane de euro). Suma reprezintă aproximativ 82% din profitul operaţional realizat în 2014 de filiala poloneză a grupului francez Orange. Operatorul polonez a precizat că plata ca fi efectuată la finele lui 2015 sau începutul lui 2016 şi va fi finanţată din creditele existente sau unele noi contractate de la grupul mamă.

Ceilalţi operatori care au câştigat blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz sunt T-Mobile Polska, filiala poloneză a operatorului german T-Mobile, NetNet şi P4, care au oferit 2,02 miliarde de zloţi, 2,05 miliarde de zloţi respectiv 1,5 miliarde de zloţi.

Analiştii estimează că sumele importante care vor fi vărsate la bugetul statului, care depăşesc estimările anterioare, ar putea duce la o majorare a tarifelor pentru clienţi dar şi la o creştere a profiturilor şi dividendelor plătite de operatori, acest lucru fiind valabil în special în cazul Orange Polska, liderul pieţei de telefonie mobilă din Polonia

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO