1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

News

Polonia propune UE să cheltuie 700 mld. euro pentru a relansa creşterea economică

Polonia estimează că Europa ar trebui să cheltuie 700 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a relansa creşterea economică, a declarat vineri ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek pentru 'Financial Times'.

12 sep, 2014 | Agerpres

Szczurek a avertizat că o continuare a politicilor de austeritate riscă să prelungească declinul economic al Europei timp de mai multe decenii.

'Europa se strangulează singură în mod inutil. Trebuie să convingem Europa că trebuie să cheltuie mai mult', a declarat Mateusz Szczurek.

Sugestiile oficialului polonez riscă să se lovească de opoziţia Germaniei, care susţine prudenţa fiscală şi reformele structurale, dar ar putea să găsească sprijin în Italia şi Franţa, unde creşte opoziţia faţă de cursa de austeritate prescrisă de Berlin şi Bruxelles.

Conform propunerii lui Mateusz Szczurek, care ar urma să fie examinată vineri la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, statele membre UE ar urma să contribuie cu capital la un fond de 700 miliarde de euro destinat pentru investiţii în proiecte de infrastructură pe întreg teritoriul UE, cu un accent deosebit în ţările unde economia evoluează sub potenţial precum Grecia, Spania şi Portugalia. Toate statele membre ar urma să contribuie la acest fond, care ar urma să fie lansat în 2015, cu un capital iniţial de 60 de miliarde de euro, însă Szczurek nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar urma să fie repartizate contribuţiile.

Polonia a fost unul dintre cei mai buni performeri economici ai Europei după 2008, fiind singura ţară membră care a evitat intrarea în recesiune în timp ce economia sa a crescut cu 20% în ultimii cinci ani.

La rândul său, preşedintele Băncii Central Europene (BCE) Mario Draghi, a făcut joi un apel către guvernele europene pentru a creşte investiţiile publice şi a susţine creşterea economică.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO