Polonia, ţara de unde România importă cele mai multe şi cele mai ieftine ouă

Polonia ocupă prima poziţie în comerţul intra-comunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu o cantitate de 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea AGERPRES.
Economica.net - mar, 14 ian. 2020, 13:53
Polonia, ţara de unde România importă cele mai multe şi cele mai ieftine ouă

În perioada menţionată a fost adusă din Ungaria o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro.

Poziţia a treia este ocupată de Bulgaria, cu 894 tone de ouă, în valoare de 1,4 milioane de euro, Germania – 138 de tone (1,347 milioane de de euro) şi Italia – 436 tone (1,339 milioane de euro).

Datele MADR arată că România a importat 10.733 tone de ouă în primele nouă luni din 2019 din UE şi ţări terţe, în valoare de peste 23,2 milioane de euro, din care 7.858,73 tone ouă în coajă proaspete, conservate sau fierte, iar 2.874,66 tone de ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri proaspete, congelate sau altfel conservate.

Potrivit datelor ANSVSA, numai din spaţiul comunitar au venit în România 73.129 de tone de carne de pasăre şi 45,855 milioane de ouă.

În privinţa cărnii de pasăre, importurile totale au fost în perioada ianuarie-septembrie de 98.520,25 de tone, în valoare totală de 133,22 milioane de euro.

În top 5 schimburi intra-comunitare de carne de pasăre şi organe comestibile proaspete, congelate sau refrigerate, Ungaria este fruntaşă, cu o cantitate de 25.939,8 tone (37,9 milioane de euro), fiind urmată de Polonia – cu 19.148 tone ( 30,991 milioane de euro), Germania – 15.799 tone (17,69 milioane de euro), Olanda – 9.517 tone (11,37 milioane de euro) şi Regatul Unit al Marii Britanii – 8.361,1 tone (7,243 milioane de euro).

Atât Polonia cât şi Ungaria se confruntă cu evoluţia unor focare de gripă aviară, virusul H5N8, iar Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, sunt informaţi şi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

„ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri AGERPRES.

De asemenea, sunt verificate documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante şi respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

„Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre”, susţin reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul Autorităţii vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...