Ponta: Nu mărim nicio taxă în 2015

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că anul viitor nu va fi mărită nicio taxă şi că măsurile deja adoptate vor fi aplicate.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 13:15
Ponta: Nu mărim nicio taxă în 2015

‘Nu mărim nicio taxă în 2015 şi tot ceea ce s-a adoptat până acum se poate face. Restul, să mai şi scădem şi alte taxe, daţi-ne voie să mai şi putem să facem lucrul acesta. Important este că nu se măreşte absolut nicio taxă pentru 2015’, a spus Ponta, înainte de întâlnirea de la Parlament cu grupul minorităţilor naţionale.

El a afirmat că nu a discutat cu FMI despre posibilele reduceri de taxe, motivând că este vorba de o săptămână de discuţii cu reprezentanţii Fondului, iar misiunea este una tehnică. De asemenea, premierul a precizat că următoarea misiune a FMI va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie, scrie Agerpres.

‘Ne-am luat nişte angajamente de a nu mări absolut nicio taxă şi impozit, de a păstra cota unică şi de a acoperi reducerea CAS şi celelalte măsuri în vigoare şi, înainte de a vorbi de alte reduceri de taxe, important este să le menţinem pe acestea, mai ales că este foarte important să fim coerenţi – s-au terminat alegerile – în ceea ce ne dorim cu toţii’, a declarat Ponta.

Prim-ministrul a ţinut să sublinieze că reducerea CAS nu este o ‘pomană electorală’, ci este o măsură care a fost votată de două ori de toate forţele politice.

‘Nu poţi să zici astăzi că reducerea CAS este o pomană electorală sau că scutirea de impozit reinvestit este o pomană electorală. Este o măsură economică nu prea de stânga, ci mai degrabă de dreapta şi cred că este foarte important să dăm dovadă de seriozitate şi predictibilitate’, a precizat el, adăugând că nici indexarea pensiilor nu este o ‘pomană electorală’.

Întrebat dacă susţine proiectele UNPR privind impozitarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot el a răspuns: ‘Azi când vorbim putem să nu mărim nicio taxă şi niciun impozit pentru 2015 şi să aplicăm ce este adoptat. Alte măsuri de politică fiscal-bugetară le discutăm în coaliţia de guvernare, apoi cu partenerii noştri europeni. Eu sunt prim-ministru, nu pot să-mi dau cu părerea, să fac analize’.

El a apreciat că discuţia de marţi cu reprezentanţii FMI a fost una bună.

‘Au constatat nu doar că avem creştere economică, dar că după 11 luni avem un deficit de 0,2% din PIB şi prin rectificarea de mâine o să plătim în avans multe din lucrurile pe care trebuia să le plătim anul viitor, şi anume, în primul rând, titlurile executorii pentru profesori, pentru magistraţi, pentru cei care aveau hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile; în al doilea rând, plătim toate arieratele şi ale Guvernului central, şi ale guvernelor locale, mai plătim din ceea ce trebuia pe restituire anul viitor. Practic, cam 2,5 miliarde – 3 miliarde de lei pe care ar fi trebuit să-i plătim anul viitor îi plătim anul acesta, pentru că ne-am gospodărit bine şi pentru că avem încasări mai bune şi cheltuieli mai mici’, a completat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...