1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

News

Ponta: Schema ratelor reduse se aplică de la 1 iulie

Premierul Victor Ponta a declarat că iniţiativa Guvernului de a reduce temporar ratele bancare ale persoanelor cu venituri mici se va aplica de la 1 iulie. Ministrul de Finanţe anunţase anterior că introducerea schemei va fi amânată.

26 mar, 2014 | ECONOMICA.net

'Doamna Petrescu se confruntă, în sfârşit, după câteva săptămâni de mandat, cu felul în care se interpretează la noi', a spus Ponta, chestionat în legătură cu declaraţia ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, referitoare la amânarea introducerii schemei de sprijin.

Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finanţelor a explicat un lucru care este atât de tehnic încât nu încape (în titlul ştirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, creditul fiscal intră în vigoare din 2016, după doi ani, asta încerca să spună ministrul, dar nu are cum să spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă şi ea, săraca, ce să facem...eu sunt traducătorul", a spus Ponta, citat de Mediafax.

ElectoRata se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a declarat Ioana Petrescu, pentru Adevărul.

La începutul anului, Guvernul a prezentat un program prin care debitorii cu venituri sub 1.600 de lei care îşi vor restructura creditele vor beneficia de un credit fiscal de până la 200 de lei/lună, reprezentând suma aferentă impozitului pe venit. Restructurarea ar urma să se facă pe doi ani de zile, perioadă în care rata lunară ar trebui să scadă la jumătate, iar creditul fiscal ar urma să fie acordat debitorului după această perioadă timp de doi, astfel încât să compenseze costurile restructurării.

Totuşi, propunerea Guvernului de înjumătăţire a ratelor timp de doi ani, urmată de acordarea unui credit fiscal în următorii doi ajută clienţii bănclior, însă doar pe termen scurt: chiar la creditul cu care Finanţele au susţinut proiectul în faţa FMI, în final suma totală pe care clientul o va rambursa băncii este mai mare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO