1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

News

Ponturile unui investitor la bursă : preţul acţiunii ar trebui să fie ultimul lucru la care să te uiţi

De profesie editor de imagine, Ştefan Drăghici investeşte la bursă de aproape trei ani, dar înainte de a-şi plasa primii bani în acţiuni s-a documentat temeinic. Nu crede că Bursa este un joc de noroc şi îşi calculează fiecare mişcare cu maximă minuţiozitate.

17 feb, 2014 | ECONOMICA.net

Ştefan Drăghici, editor de imagine de profesie, a descoperit Bursa dintr-o simplă curiozitate. Se întâmpla în urmă cu aproximativ trei ani când a pus mâna pe câteva cărţi din acest domeniu." M-a atras încă de la inceput, şi am început să ma documentez şi să studiez din ce în ce mai mult. În 2012 am facut şi cursul de consultant de investiţii şi mi-am luat atestatul de la CNVM cu nota 9,46, curs în care am învăţat metode de evaluare a companiilor listate", povesteşte Drăghici cum a început aventura sa pe piaţa bursieră.

Cum îşi alege portofoliul

Au urmat liste peste liste până când, într-un final, a ales simbolurile pe care să investească cei 5.000 de lei cu care a început."Am studiat şi am filtrat absolut toate companiile româneşti listate, iar din cele peste 1300 am rămas cu aproximativ 150 de companii care îndeplineau criteriile destul de riguroase stabilite de mine. Acestor societăţi le-am făcut o analiză fundamentală care cuprindea 10 ani de activitate. Din cele 150 de companii rămase, în urma evaluării, mi-au rămas aproximativ 40 de companii din care să-mi alcătuiesc portofoliul", a declarat investitorul care decide singur de fiecare dată asupra mutărilor pe care urmează să le facă. Este însă în permanenţă atent la ultimele informaţii."Ca şi surse de informare folosesc fişele de evaluare pe care le-am întocmit pentru fiecare companie în parte, calendarul financiar aferent fiecărei companii, site-urile de ştiri de specialitate şi buletinele de şitiri zilnice furnizate de brokerul meu", precizează Drăghici. Potrivit acestuia, printre condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească o companie pentru a ajunge în portofoliul său se numără "calitatea" de a nu fi înregistrat pierderi în ultimii 5 ani, sau, dacă a înregistrat pierderi, capacitatea de revenire să fie foarte puternica; rata datoriei să fie sub 50%; să fi acordat dividende în mod constant în ultimii 5 ani, o mare parte din profit să fie reinvestit în dezvoltare; evoluţia capitalului să fie ascendentă de-a lungul mai multor ani; evoluţia fundamentală a business-ului să fie previzibilă: să posede un avantaj competitiv, să aibă o echipa de management competentă.

Pentru asistență în alcătuirea unui portofoliu care vi se potrivește, click AICI.

Sfaturi pentru potenţiali investitori

"Primul sfat ar fi să înveţe foarte bine să evalueze o companie la nivel de business (preţul acţiunii ar trebui să fie ultimul lucru la care să se uite). Al doilea sfat este să-şi stabilească un set de reguli foarte bine determinate de selecţie a companiilor şi de alcătuire a portofoliului şi să le respecte. Ultimul sfat, probabil cel mai important: să-şi asume fiecare decizie pe care o ia. El este singurul responsabil atât pentru deciziile bune cât şi pentru cele proaste", crede Ştefan Drăghici.

Citeşte şi Cum să reduci riscurile investiţiilor la bursă

Joc de noroc sau matematică pură?

Printre sfaturile lui Drăghici se poate număra şi acela că nu trebuie să priveşti Bursa ca pe un simplu joc de noroc."Din punctul meu de vedere, puţin noroc nu strică. În niciun caz nu este un joc, cine vrea să se joace ar fi mai bine să-şi ia un PlayStation sau un Xbox. E mult mai distractiv şi lipsit de risc. Activitatea de investiţie la bursă este o activitate cât se poate de serioasă, inteligentă, poate fi foarte profitabilă dar şi riscantă daca investitorul nu ştie ce face. Cunoştintele în acest domeniu sunt extrem de importante. Cu cât investitorul cunoaste mai multe aspecte ale acestei activităţi, cu atât riscul lui de a greşi se diminuează. Riscul vine în proporţie de 95% din partea investitorului", mai explică investitorul care nu îşi alege simboluri bazându-se pe "feelingul investiţional"."Pur şi simplu fac o analiză destul de meticuloasă bazată pe cifre din bilanţ şi din contul de profit şi pierdere al unei companii, analiza SWOT, studiez ce fel de contracte, servicii, clienţi, etc., are acea companie, iar dacă se încadrează în standardele impuse de mine, o voi cumpara. În principal mă interesează companiile cu un istoric bun în ceea ce priveşte profitabiliatea şi stabilitatea business-ului de bază", a mai declarat investitorul.

Citeşte şi Scoţi de la bancă mai puţini bani decât depui? Există alternative

Cum treci peste o investiţie nereuşită

Inevitabil, oricât de calculat ar investi, bursa poate presupune şi unele pierderi. De aceea, pentru orice investitor versat componenta psihologică este extrem de importantă. "Deocamdată, singura pierdere consistentă a fost de apoximativ 3%. Nu intru în panică atunci când înregistrez o pierdere. Sunt conştient de faptul că există şi posibilitatea să mă înşel şi să cumpăr o companie pe care n-am evaluat-o corect. Până în clipa de faţă, portofoliul meu este pe plus, ceea ce e un lucru destul de bun. Recent am înregistrat un profit destul de măricel dintr-o investiţie în compania Ductil Buzau (DUCL).Prin septembrie 2013 evaluasem preţul acţiunii undeva la 0,78 ron, iar preţul de piaţă era de 0.44. Luna aceasta a atins 0.8 ron, cu puţin peste preţul ţintă, şi am vândul acţiunile cu un profit de 83%", exemplifică Drăghici.

Una dintre cele mai ușoare metode de a începe studiul pieței de capital este participarea la un curs de investiíi. VEZI AICI un curs în care poți învăța ce instrumente ți se potrivesc, care este profilul tău de risc, cum iți poți administra eficient investițiile și care sunt oportunitățile momentului.

Te poți înregistra AICI

 


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO