Pop: Împreună cu domnul Chiţoiu, răspund „cu capul, viaţa şi tot” în problema Oltchim

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, miercuri seară, întrebat cum comentează afirmaţia lui Victor Ponta că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, va răspunde "cu capul, viaţa şi tot" în problema Oltchim, că este şi el "în calupul acesta" şi că privatizarea se va face.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 20:05
Pop: Împreună cu domnul Chiţoiu, răspund

„Da, şi după şedinţa de Guvern cred că mă integrez împreună cu domnul Chiţoiu (n.r. – Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei), în calupul acesta, de a rezolva problema de la Olchim. Vă pot spune că celula de criză, repet, în maxim o săptămână, va veni cu un plan concret, în care cu siguranţă nu este vorba de lichidarea Oltchim, cum poate se dorea de către unii”, a declarat, miercuri, seară, la Râmnicu Vâlcea, Liviu Pop, întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile premierului victor Ponta, transmite corespondenutl MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde cu „capul, viaţa şi tot” pentru privatizarea Oltchim şi că există două mari companii, din „zone geografice total diferite”, interesate să preia combinatul chimic.

„Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi – capul, viaţa şi tot – de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci două mari companii. Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş – că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii”, a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

El a aminitit că marţi a avut o discuţie cu reprezentanţii companiilor Exxon Mobile şi OMV Petrom, care l-au informat că vor continua investiţii anunţate de până la un miliard de dolari şi că la sfârşitul lunii septembrie OMV Petrom va pune în funcţiune o altă investiţie de 500 milioane euro.

Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”.

La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul „munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

De asemenea, Constantin Roibu a demisionat, miercuri, din funcţiile de director general, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci din India, care conducea de opt luni de zile un fals comisariat de poliţie aflat la 500 de metri distanţă de domiciliul şefului poliţiei municipale, a fost destructurată şi......
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi că alocă nouă aeronavă bazei din Iași. Noua aeronavă Airbus A321neo ...
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franţa se delimitează categoric de interesul manifestat de Germania, Spania, Portugalia şi de Comisia Europeană asupra ...
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank a anunțat joi că acordă o linie de credit de 15 milioane de euro pentru finanțarea activității curente a unuia ...