Pop: Împreună cu domnul Chiţoiu, răspund „cu capul, viaţa şi tot” în problema Oltchim

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, miercuri seară, întrebat cum comentează afirmaţia lui Victor Ponta că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, va răspunde "cu capul, viaţa şi tot" în problema Oltchim, că este şi el "în calupul acesta" şi că privatizarea se va face.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 20:05
Pop: Împreună cu domnul Chiţoiu, răspund

„Da, şi după şedinţa de Guvern cred că mă integrez împreună cu domnul Chiţoiu (n.r. – Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei), în calupul acesta, de a rezolva problema de la Olchim. Vă pot spune că celula de criză, repet, în maxim o săptămână, va veni cu un plan concret, în care cu siguranţă nu este vorba de lichidarea Oltchim, cum poate se dorea de către unii”, a declarat, miercuri, seară, la Râmnicu Vâlcea, Liviu Pop, întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile premierului victor Ponta, transmite corespondenutl MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde cu „capul, viaţa şi tot” pentru privatizarea Oltchim şi că există două mari companii, din „zone geografice total diferite”, interesate să preia combinatul chimic.

„Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi – capul, viaţa şi tot – de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci două mari companii. Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş – că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii”, a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

El a aminitit că marţi a avut o discuţie cu reprezentanţii companiilor Exxon Mobile şi OMV Petrom, care l-au informat că vor continua investiţii anunţate de până la un miliard de dolari şi că la sfârşitul lunii septembrie OMV Petrom va pune în funcţiune o altă investiţie de 500 milioane euro.

Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”.

La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul „munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

De asemenea, Constantin Roibu a demisionat, miercuri, din funcţiile de director general, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...