Portugalia ar putea rambursa anticipat creditului de la FMI

Portugalia este încrezătoare că îşi va îndeplini ţintele fiscale asumate pentru acest an iar, în viitor, ar putea urma exemplul Irlandei prin rambursare anticipată a creditului de la Fondul Monetar Internaţional, a declarat marţi premierul portughez, Pedro Passos Coelho, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 14:26
Portugalia ar putea rambursa anticipat creditului de la FMI

Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, l-a informat luni pe comisarul european Jyrki Katainen de intenţia autorităţilor de la Dublin de a rambursa anticipat 18 dintre cele 22,5 de miliarde de dolari datorate FMI. La finele lui 2010, Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI cât şi de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Potrivit termenilor programului de asistenţă, în cazul în care autorităţile de la Dublin vor să ramburseze anticipat o parte din credite trebuie să ramburseze tuturor creditorilor nu doar unuia singur, exceptând situaţia în care ceilalţi creditori sunt de acord cu acest lucru.

Pedro Passos Coelho a declarat că Portugalia va sprijini propunerea Dublinului pentru o rambursare anticipată a creditelor de la FMI.

‘Este mai bine pentru Irlanda să se finanţeze de pe piaţă şi să ramburseze împrumuturile cu dobânzi mai mari’, a spus Coelho într-o conferinţă de presă organizat la Atena împreună cu omologul său grec Antonis Samaras. În timp ce creditul de la FMI are o dobândă de aproape 5%, costul Irlandei pentru împrumuturile de pe piaţă este mai mic de 2%.

‘Nu am decis încă dacă este posibil şi pentru noi să facem acelaşi lucru, într-un interval similar şi în ce proporţie, însă desigur că vom profita de ocazia de a face acelaşi lucru când beneficiul va fi unul similar’, a mai spus premierul portughez, adăugând că, pentru moment, diferenţa între dobânda pentru creditul de la FMI şi cea pentru împrumuturile de pe pieţele financiare nu este atât de mare în cazul Portugaliei ca în cazul Irlandei.

În luna decembrie a anului trecut, Irlanda a fost prima ţară din zona euro care a pus capăt planului de asistenţă financiară convenit cu UE şi FMI. Portugalia, care a fost ajutată cu 78 de miliarde de euro, a ieşit şi ea de sub tutela troicii în luna mai a acestui an. În schimb, Grecia, prima ţară din zona euro victimă a crizei datoriilor în 2009, a beneficiat de două planuri de asistenţă în valoare totală de 240 de miliarde de euro. În timp ce ajutorul de la UE se va încheia la sfârşitul lui 2014, cel venit de la FMI se întinde până la mijlocul lui 2016. 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...