Achiziție record de grâu a Egiptului. România va asigura aproximativ 40% din cantitate

România va livra Egiptului încă patru cargouri de grâu de panificație, adică în jur de 240.000 de tone, după alte 60.000 de tone contractate la mijlocul acestei luni. Tranzacția face parte din ceea ce ar putea fi cea mai mare achiziție de grâu a Egiptului din ultimii 12 ani - de 600.000 de tone. Printre vânzători se mai numără Rusia- care va asigura 4 cargo-uri, ca și România, și Ucraina care va livra 2 cargo-uri.
Alina Stanciu - mar, 30 nov. 2021, 12:44
Achiziție record de grâu a Egiptului. România va asigura aproximativ 40% din cantitate

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri (GASC) din Egipt a achiziționat prin licitație 600.000 de tone de grâu de morărit de 12,5%, după ce a obținut reduceri mari de la comercianți,  au declarat surse comerciale pentru Agricensus, o agenție de raportate în domeniul agricol. Ar putea fi cea mai mare achiziție din istoria țării, potrivit surselor citate, depășindu-se recordul stabilit anterior în 2008, de 540.000 de tone de grâu.

Din informațiile Agricensus, România va livra 4 cargo-uri, restul de marfă fiind asigurat de Rusia – alte 4 cargo-uri- și Ucraina. Mai exact, traderul ADM va livra o încărcătură de grâu românesc la prețul de 353,5 dolari tona FOB ( free on board) Constanța, Al Dahra va livra pentru 350,85 de dolari/tona, Grain Export la prețul de 353,5 dolari tona și CHS cu 353,5 dolari tona.

Calculând la un volum egal al cargo-urilor, România ar asigura 40% din cantitatea cumpărată de Egipt, adică 240.000 de tone.

Spre comparație, grâul din Ucraina a fost vândut de traderul Louis Dreyfus pentru 352 dolari/tona Odessa, iar grâul rusesc va fi livrat în schimbul a 352,27 dolari tona FOB Novorossiysk de către traderul ADM, 351,27 dolari tona – traderul Solaris, 352,37 dolari tona- Aston, 352,25 dolari tona – GTCS.

Tranzacțiile au fost încheiate la un preț mediu de 352,37 dolari/tonă FOB și 378,33 dolari/tonă CFR  (Cost and freight, costul mărfii și al transportului).

„Agenția a obținut reduceri mari între prima și ultima rundă a licitației, unii comercianți acordând discounturi mari de până la 10,75 dolari tona în cazul unuia dintre câștigători, GTCS”, potrivit Agricensus.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în primele 21 săptămâni ale acestui an comercial, România a exportat peste granițele UE peste 3,5 milioane de tone de grâu, dintr-un total de 10,2 milioane de tone vîndute de blocul comunitar.

Numai în ultima săptămână au plecat din țară 23.995 de tone, iar cea mai mare tranzacție- de 467.070 de tone într-o singură lună- a fost raportată la final de august.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...