Achiziție record de grâu a Egiptului. România va asigura aproximativ 40% din cantitate

România va livra Egiptului încă patru cargouri de grâu de panificație, adică în jur de 240.000 de tone, după alte 60.000 de tone contractate la mijlocul acestei luni. Tranzacția face parte din ceea ce ar putea fi cea mai mare achiziție de grâu a Egiptului din ultimii 12 ani - de 600.000 de tone. Printre vânzători se mai numără Rusia- care va asigura 4 cargo-uri, ca și România, și Ucraina care va livra 2 cargo-uri.
Alina Stanciu - mar, 30 nov. 2021, 12:44
Achiziție record de grâu a Egiptului. România va asigura aproximativ 40% din cantitate

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri (GASC) din Egipt a achiziționat prin licitație 600.000 de tone de grâu de morărit de 12,5%, după ce a obținut reduceri mari de la comercianți,  au declarat surse comerciale pentru Agricensus, o agenție de raportate în domeniul agricol. Ar putea fi cea mai mare achiziție din istoria țării, potrivit surselor citate, depășindu-se recordul stabilit anterior în 2008, de 540.000 de tone de grâu.

Din informațiile Agricensus, România va livra 4 cargo-uri, restul de marfă fiind asigurat de Rusia – alte 4 cargo-uri- și Ucraina. Mai exact, traderul ADM va livra o încărcătură de grâu românesc la prețul de 353,5 dolari tona FOB ( free on board) Constanța, Al Dahra va livra pentru 350,85 de dolari/tona, Grain Export la prețul de 353,5 dolari tona și CHS cu 353,5 dolari tona.

Calculând la un volum egal al cargo-urilor, România ar asigura 40% din cantitatea cumpărată de Egipt, adică 240.000 de tone.

Spre comparație, grâul din Ucraina a fost vândut de traderul Louis Dreyfus pentru 352 dolari/tona Odessa, iar grâul rusesc va fi livrat în schimbul a 352,27 dolari tona FOB Novorossiysk de către traderul ADM, 351,27 dolari tona – traderul Solaris, 352,37 dolari tona- Aston, 352,25 dolari tona – GTCS.

Tranzacțiile au fost încheiate la un preț mediu de 352,37 dolari/tonă FOB și 378,33 dolari/tonă CFR  (Cost and freight, costul mărfii și al transportului).

„Agenția a obținut reduceri mari între prima și ultima rundă a licitației, unii comercianți acordând discounturi mari de până la 10,75 dolari tona în cazul unuia dintre câștigători, GTCS”, potrivit Agricensus.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în primele 21 săptămâni ale acestui an comercial, România a exportat peste granițele UE peste 3,5 milioane de tone de grâu, dintr-un total de 10,2 milioane de tone vîndute de blocul comunitar.

Numai în ultima săptămână au plecat din țară 23.995 de tone, iar cea mai mare tranzacție- de 467.070 de tone într-o singură lună- a fost raportată la final de august.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...