Prăbuşirea preţului petrolului a lovit în încasările statului din redevenţe. Top sume colectate în 2015

Statul român a încasat, anul trecut, cu aproape 10% mai puţini bani din redevenţe faţă de 2014. Această scădere se datorează ajustării drastice a sumelor plătite în principal de Petrom pe exploatarea rezervelor de ţiţei. În schimb, comparativ cu 2014, redevenţele pe gaze şi pe resursele minerale au crescut.
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 20:57
Prăbuşirea preţului petrolului a lovit în încasările statului din redevenţe. Top sume colectate în 2015

Statul român a încasat, anul trecut, redevenţe pe exploatarea resurselor minerale şi de hidrocarburi de 1,22 miliarde de lei, în scădere faţă de 2014, când au totalizat 1,34 miliarde de lei, potrivit datelor ANRE remise ECONOMICA.NET. Diminuarea sumelor colectate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale este datorată prăbuşirii cu peste 60% a preţului barilului de petrol, pentru că nivelul redevenţelor percepute de stat este în directă legătură cu preţul hidrocarburilor.

Astfel, în 2015, la ţiţei, s-au plătit 311,6 milioane de lei, aproape toţi de către Petrom. Cu un an în urmă redevenţa la ţiţei era de 493 milioane de lei. În ceea ce priveşte taxarea exploatării de gaz, în 2015, sumele colectate au fost chiar mai mari decât în 2014, 679 de milioane de lei faţă de 663 de milioane de lei. Redevenţa din domeniul gazului este plătită, în proporţie covârşitoare, de Petrom şi Romgaz, cota Petrom fiind de 60%.

În total, sectorul hidrocarburilor a plătit, în 2015, 990 de milioane de lei statului român.

Total ţiţei: 311,6 milioane lei
Petrom: 308.7milioane lei
Romgaz: 0,64 milioane lei.

Total gaz: 679 milioane lei
Petrom: 344,5 milioane lei
Romgaz: 297,6 milioane lei.

Redevenţa petrolieră este situată în intervalul 3,5 -13% din valoarea producţiei extrase, la cotaţiile internaţionale, funcţie de cantitatea de hidrocarburi exploatată şi de vechimea zăcămintelor. De la anul, sistemul de redevenţe din România va fi recalculat.

Colectarea redevenţei pe exploatarea resurselor minerale a adus la buget 233 de milioane de lei, anul trecut, în creştere de la 186 de milioane de lei în 2014. Principalii cinci plătitori de redevenţe au fost Complexul Energetic Oltenia (lignit), Societatea Naţională a Apelor Minerale, Holcim Romania (roci utile), Van Oord Dredging And Marine Contractors BV Rotterdam Sucursala Constanţa (nisip) şi Carpatcement (roci utile).

Complexul Energetic Oltenia – Targu Jiu 47,7 milioane lei
S.N.A.M Bucuresti – 17,1 milioane lei
Holcim Romania – 10,2 milioane lei
Van Oord Dredging And Marine Contractors BV Rotterdam Sucursala Constanta – 8.16 milioane lei
Carpatcement Holding – 8,03 milioane lei.

În România, redevențele miniere se ridică la:
• 4% din valoarea producției miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu etc;
• Diferențiat, între 0,35 euro – 3 euro pe unitatea de producție minieră pentru diverse tipuri de substanțe;
• 4 euro/1.000 litri (echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României de la data plăţii) pentru ape minerale naturale la sursă.
De remarcat, nici în 2015, ca şi în precedenţii ani, nu există vreo redevenţă încasată pe exploatările de aur. În România, deocamdată, nu există exploatări de aur.
Resursele de subsol ale României aparţin statului român. Pentru exploatarea lor, firmele plătesc o taxă – redevenţă, pe toată durata concesiunii. Potrivit Constituţiei, resursele nu pot fi vândute unor firme străine, dar pot fi concesionate.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...