Premieră. România a ajuns la 1,8 milioane de case asigurate obligatoriu. Nicu Marcu, ASF: Trebuie să ne uităm la mediul rural, unde riscul de dezastru natural este foarte mare

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a reușit, în premieră de la înființarea sa în 2009, să ducă numărul polițelor obligatorii de asigurare a locuințelor la peste 1,8 milioane, după ce în ultimii cinci ani a băltit în jurul valorii de 1,7 milioane. Numărul este în continuare mic raportat la totalul locuințelor din România și rămâne la jumătate comparativ cu anul înființării PAID. Se depășește, însă, un prag psihologic, iar previziunile arată un parcurs ascendent în următoarea perioadă. Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmite că susține demersurile celor de la PAID și consideră că este nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie din România pentru a acoperi riscul de dezastru natural, prezent peste tot în România, dar mai ales în zona rurală, unde inundațiile și alunecările de teren au devenit deja evenimente curente.
Şerban Buşcu - mie, 05 mai 2021, 13:08
Premieră. România a ajuns la 1,8 milioane de case asigurate obligatoriu. Nicu Marcu, ASF:  Trebuie să ne uităm la mediul rural, unde riscul de dezastru natural este foarte mare

Nicu Marcu, președintele ASF a transmis un mesaj cu ocazia depășirii pragului de 1,8 milioane de locuințe. Consider că trebuie să existe un efort conjugat – autorități centrale și mai ales locale, asigurători și brokeri – pentru a crește gradul de cuprindere al acestui tip de asigurare”, a declarat oficialul ASF. ”Ar trebui să ne uităm cu precădere spre mediul rural, unde riscul producerii unor dezastre naturale, precum inundațiile sau alunecările de teren, care distrug locuințe, este unul mai ridicat. Este nevoie să atingem o cotă semnificativă a numărului de locuințe asigurate prin PAD, în primul rând ca formă de protecție a proprietarilor acestor locuințe dar și pentru că trebuie să existe o conformare firească la prevederile legale”, subliniază Nicu Marcu.

Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID, afirmă că numărul polițelor are toate șansele să crească și în următoarea perioadă. ” La peste 10 ani de la aparitia PAID am trecut de acest prag psihologic, iar proiectiile ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Eforturile si resursele implicate inca de la inceputul anului 2020 incep sa fie vizibile – mobilizarea familiei de distribuitori, demontarea miturilor existente despre asigurari, optimizarea programului de emitere, reorganizarea activitatii din call center – toate acestea au contribuit activ la aceasta reusita. „, a spus Tudor.

Asigurarea împotriva dezastrelor este obligatorie în România. Teoretic, cei care nu o dețin sunt pasibili de amendă, însă în practică aceste sancțiuni nu se aplică, deoarece autoritățile locale, care ar trebui să o facă, evită să deranjeze în acest fel electoratul. În mediul rural, cuprinderea în asigurare este semnificativ mai mică decât la orașe, deși distribuția riscurilor arată că ar trebui să fie invers. Într-un oraș, pentru un locuitor de la bloc, singurul risc de catastrofă este cutremurul, eveniment totuși cu o frecvență redusă. La sate, riscul de inundație sau alunecare de teren este semnificativ și se manifestă cu o frecvență mult mai mare.

Per ansamblu, în prezent circa 20% din locuințe sunt asigurate, jumătate față de anul 2009. Diferența vine din falimentul Astra Asigurări, care ajunsese la un portofoliu de 2 milioane de polițe de locuință vândute la prețuri reduse însă cu acoperiri limitate.

Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor este emisă de PAID și costă 20 de euro. Ea acoperă exclusiv riscurile de cutremur, inundație și alunecare de teren în limita a 20.000 de euro. PAID are ca acționari mai multe firme de asigurare din România și este supravegheată ea însăși ca o firmă de asigurare. Totuși, legea care reglementează activitatea sa este ambiguă și incompletă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care PAID a fost mereu departe de obiectivele inițiale, adică asigurarea a 60% din locuințe.

PAID și ASF au propus modificarea legii, iar proiectul se află deja de ani de zile pe circuitul legislativ. Decizia este, însă, una pur politică.

AICI puteți vedea cea mai recentă formă a modificărilor propuse la legea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...