1EUR = 4.8731 RON | Bucureşti 19 º

News

Bogdan Chiriţoiu mai vrea un mandat la şefia Concurenţei. Ce a făcut până acum

Actualul preşedinte îşi încheie mandatul în mai. El a deschis 104 investigaţii pe concurenţă, a închis 86 şi a aplicat amenzi de 354 de milioane de euro. 

20 mar, 2014 | | ECONOMICA.net

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, îşi încheie , în mai, mandatul şi ar mai vrea unul. Nu în orice condiţii, însă. „Dacă găsesc cooperare la autorităţi, dacă lucrurile sunt în ordine, atunci da, aş mai vrea un mandat”, a spus Chiriţoiu pentru ECONOMICA.NET. Mandatul preşedintelui Consiliului Concurenţei durează cinci ani.

În cei cinci ani de mandat, 2009-2014, instituţia condusă de Chiriţoiu a declanşat 104 investigaţii, din care a finalizat 86, a aplicat amenzi de 354 de milioane de euro şi a luat 38 de decizii pe concetrări economice.

În 2009, CC a finalizat 3 anchete, pe retail, piata imobiliară şi servicii conexe, cereale. În 2010, au fost finalizate două anchete, pe piaţa laptelui şi transport maritim,  în 2011, două, medicamente şi energie termică, în 2012, una, piese de schimb pentru automobile, iar în 2013, patru - plata cu cardul, construcţia de drumuri şi autostrăzi, bere şi cinematografie.

În mandatul lui Chiriţoiu a fost acordată cea mai mare amendă pe concurenţă din România. În data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum şi Lukoil Romania cu o amendă totală de 880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Potrivit Consiliului Concurenţei, amenda a fost acordată din cauză că firmele s-au înţeles între ele să scoată de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium.

Cea mai mare amendă, în valoare de 366,5 de milioane de lei a fost dată companiei OMV Petrom, la care se adaugă 137,2 miliooane de lei pentru OMV Petrom ,arketing, controlată de către prima companie.

Toate companiile petroliere amendate au atacat decizia Consiliului Concurenţei în instanţă.

Consiliul Concurenţei a mai câştigat la Curtea de Apel procesele cu Rompetrol, MOL şi OMV Petrom Marketing însă l-a pierdut pe cel cu ENI. În cazul OMV Petrom Marketing, pe data de 4 septembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca fiind neîntemeiată reclamatia. Deciziile finale vor fi date de magistraţii instanţei supreme.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO