Preşedintele Parlamentului din R. Moldova spune că Dedeman nu este lăsată să se extindă din cauza afaceriştilor locali

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, speră ca fraţii Pavăl să nu-şi abandoneze planurile de extindere peste Prut şi crede că există lobby din partea mediului de afaceri local ca investitorii străini să nu fie lăsaţi să intre pe piaţa locală. 
Economica.net - mie, 25 oct. 2017, 21:03
Preşedintele Parlamentului din R. Moldova spune că Dedeman nu este lăsată să se extindă din cauza afaceriştilor locali

Retailerul de bricolaj Dedeman nu va mai construi magazine în Republica Moldova, aşa cum anunţase încă din 2014. Compania moldoveană Piele SA, care semnase un contract cu proprietarii Dedeman pentru construcţia unui magazin, a anunţat săptămâna trecută că „din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale, Dedeman a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional”. 

Autorităţile de la Chişinău spun că mediul de afaceri local nu doreşte intrarea competitorilor internaţionali pe piaţa din Republica Moldova. 

„Eu bănuiesc că şi în privinţa Dedeman şi Kaufland şi alţi investitori, există un anumit lobby din partea mediului de afaceri local ca să îi ţină pe aceştia departe, deoarece concurenţa îi sperie”, a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21. 

Piele SA reclama prin comunicatul de presă de săptămâna trecută că Dedeman a fost blocată chiar de Consiliul Municipal Chişinău, care trebuia să avizeze definitiv proiectul noului magazin. Documentaţiile au rămas blocate la nivelul Consiliului, iar Dedeman a decis să se retragă definitiv din acest proiect. 

Întrebat dacă ipoteza potrivit căreia consilierii municipali au luat mită de la alte magazine locale pentru a bloca intrarea Dedeman este fezabilă, Candu spune că da şi dă ca exemplu pătrunderea retailerului german Metro pe piaţa din R. Moldova. 

„Să vă spun din propria mea experienţă. Înainte de a intra în politică, am lucrat la o companie internaţională de consultanţă în afaceri. Am ajutat sa intre in Republica Moldova compania Metro Cash&Carry. Nu vă descriu ce rezistenţă era din partea competiţiei ca compania germană să intre în Moldova. Doar cu eforturi considerabile am reuşit să trecem de barirerele administrative”, a mai declarat preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. 

Andrian Candu a mai declarat că a discutat chiar cu primul-ministru să găsească soluţii pentru ca Dedeman să nu renunţe la investiţie. 

Dedeman a anunţat în 2014 o investiţie de 30 de milioane de euro în două magazine în R. Moldova, unul la Chişinău, şi celălalt la Bălţi. „Gândul de a investi în Republica Moldova îl am din anul 2007, tot de atunci vizitez periodic Chișinăul pentru a analiza evoluția lucrurilor de aici. Deschiderea magazinelor noastre va permite și dezvoltarea industriilor locale, care vor furniza produsele sale lanțului de retail de materiale de construcții și pentru amenajări interioare”, declarat atunci, Dragoș Pavăl, președintele companiei.

Fraţii Pavăl îşi plasează banii în mai multe coşuri

Cea mai mare tranzacţie imobiliară de pe piaţa românească urma să fie realizată în acest an. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl semnaseră un acord cu cei de la AFI Europe România pentru achiziţia celor cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului AFI Cotroceni, la o valoare de 164 de milioane de euro. În vara acestui an însă, din motive care nu au fost făcute publici de niciuna dintre părţi, tranzacţia a picat. 

Fraţii Pavăl s-au orientat spre alte domenii pentru plasarea banilor. La începutul acestei luni, cei doi antreprenori au ajuns au ajuns să deţină mai mult de 5% din capitalul companiei naţionale de transport al energiei electrice Transelectrica. 

Anterior acestei tranzacţii, cei doi oameni de afaceri români deţineau 3,58 milioane de acţiuni Transelectrica, ceea ce reprezenta 4,88% din capitalul companiei.

Tot la începutul lunii octombrie, cei doi fraţi au preluat un pachet de 20% din acțiunile companiei Moldova Farming Bacău, care operează suprafețe estimate în jurul a circa 8.000 de hectare de teren arabil. 

De asemenea, în vara acestui an, Dedeman şi-a majorat participaţia în producătorul de blocuri ceramice Cemacon, la 32,7%. 

Dedeman este cel mai mare retail de bricolaj din România, cu o reţea de 48 de magazine, două centre logistice şi un parc auto propriu. Compania are peste 10.000 de angajaţi şi comercializează 45.000 de produse care acoperă 11 domenii.

Firma este controlată de fraţii Pavăl. Dragoş şi Adrian Pavăl au o avere estimată la 920-950 de milioane de euro şi se plasează pe locul doi în Top 300 cei mai bogaţi români realizat de revista Capital.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...