Preşedintele Putin suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul INF

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece, a anunţat luni Kremlinul, citat de Reuters, AFP şi RIA Novosti.
Economica.net - lun, 04 mart. 2019, 15:00
Preşedintele Putin suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul INF

Rusia a anunţat luna trecută suspendarea participării sale la acest tratat, după ce Statele Unite au declarat că se retrag din INF ca urmare a încălcării prevederilor sale de către Moscova. Rusia neagă încălcarea acordului şi acuză la rândul său Washingtonul de încălcarea pactului, acuzaţii respinse de către SUA.

„Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea punerii în aplicare de către Federaţia Rusă a Tratatului încheiat între Uniunea Sovietică şi SUA privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune”, indică site-ul Kremlinului.

Conform textului decretului dat publicităţii de către Kremlin şi care a intrat în vigoare imediat după semnare, participarea Moscovei este suspendată ‘până când Statele Unite vor elimina încălcările obligaţiilor care le revin în temeiul tratatului sau până la încetarea valabilităţii acestuia’.

Washingtonul va fi în curând informat despre această decizie, adaugă decretul.

Cele două puteri nucleare se acuză reciproc de încălcarea Tratatului INF, semnat de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan în 1987. Acest pact crucial pentru securitatea europeană elimină folosirea de către cele două ţări a rachetelor cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Suspendarea participării SUA la Tratatul INF a fost anunţată de către Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de către Moscova.

Vladimir Putin a ordonat imediat dezvoltarea de noi rachete terestre în termen de doi ani, în special adaptarea rachetelor cu rază de acţiune intermediară care există deja, dar cu lansare de pe mare sau de avioane.

Sistemul de rachete Kalibr, folosit pentru prima dată de Rusia în toamna anului 2015 împotriva rebelilor sirieni, ar urma să fie adaptat la o variantă cu lansare terestră. Moscova a anunţat că va concepe un nou sistem de rachete terestre cu rază lungă de acţiune.

Putin a ameninţat de asemenea la sfârşitul lunii februarie, într-un discurs rostit în faţa parlamentului rus, că va desfăşura noi arme dezvoltate de ţara sa pentru a viza ‘centrele de decizie’ din ţările occidentale.

Rusia susţine că SUA lucrează la rândul lor în mod ‘intens’ la fabricarea de noi rachete şi critică noua doctrină nucleară americană, care prevede în special dezvoltarea de rachete nucleare cu putere redusă.

Semnarea Tratatului INF a pus capăt crizei declanşată de desfăşurarea în Europa a rachetelor SS-20 sovietice cu ogive nucleare şi care erau îndreptate către capitale occidentale. Suspendarea pactului generează temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării între Moscova şi Washington.

Viitorul tratatului START privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări, care expiră în februarie 2021, este pus de asemenea în discuţie, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...