1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Imobiliare

Preţul mediu al apartamentelor din Bucureşti a scăzut cu 2%. Ce se întâmplă în marile oraşe

Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală a scăzut în luna septembrie cu 2% comparativ cu luna anterioară, de la 1.076 la 1.054 euro pe metru pătrat util, conform unei analize a portalului de specialitate Imobiliare.ro, remisă joi AGERPRES.

09 oct, 2014 | Agerpres

În cartierele 'tradiţionale', formate preponderent din blocuri vechi, preţurile efective de vânzare se situează cu mult sub acest nivel, valabil la nivel de oraş. Spre exemplu, valoarea medie de tranzacţionare pentru un apartament cu două camere este de 940 euro/mp în Drumul Taberei, 910 euro/mp în Titan, 880 euro/mp în Militari şi 860 euro/mp în Berceni. Într-o zonă semicentrală şi apreciată de cumpărători precum Vitan, preţul de vânzare ajunge la 1.000 euro/mp.

În cartierele mai slab cotate, ecartul dintre aşteptările iniţiale ale proprietarilor şi preţul acceptat în final este mai accentuat. În Berceni, spre exemplu, acesta se situează la 7,3%, în Militari ajunge la 6,5%, în Drumul Taberei la 6,4%, în Titan la 6% şi în Vitan la 3,9%. În ceea ce priveşte marja de negociere (diferenţa între ultimul preţ cerut şi cel de tranzacţionare), aceasta se situează la 2,2% în Berceni, 3,5% în Militari, 2,5% în Drumul Taberei, 3,4% în Titan şi 1,6% în Vitan.

În Cluj-Napoca, valoarea medie de listare pentru apartamente noi şi vechi s-a majorat cu 3% în ultima lună, de la 923 la 951 euro/mp, conform datelor Imobiliare.ro. În zonele Mănăştur şi Mărăşti, locuinţele sunt tranzacţionate, în medie, cu 930 euro/mp şi, respectiv, 940 euro/mp. În cel dintâi cartier, primul preţ cerut de proprietar este cu 4,6% mai mare decât cel de vânzare, în timp ce marja de negociere ajunge la 2,6%. În Mărăşti, un apartament cu două camere este scos iniţial pe piaţă la o valoare cu 4,3% peste cea de tranzacţionare, în timp ce marja de negociere acceptată se ridică la 3,4%.

În Timişoara, preţurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare au crescut cu 1,5% în prima lună de toamnă, de la 821 la 833 euro/mp. Pe de altă parte, în zona Calea Aradului, suma medie de tranzacţionare pentru un apartament bicameral este de 760 euro/mp. În această zonă, diferenţa dintre valoarea la care o proprietate este scoasă prima dată pe piaţă şi cea de vânzare ajunge la 8,6%, iar marja de negociere (de la ultimul preţ cerut la cel final) este de 4,3%.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în septembrie vânzătorii din Braşov şi-au majorat pretenţiile cu 3,1%, de la 815 la 840 euro/mp. În cartierul Astra, preţul mediu de tranzacţionare pentru un apartament cu două camere ajunge la 800 euro/mp. În această zonă, diferenţa dintre aşteptările iniţiale ale proprietarilor şi valoarea de vânzare este destul de redusă, respectiv 3%, în vreme ce marja de negociere ajunge la 2%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO