Preţul petrolului recuperează spectaculos. Creşteri între 3% şi 5,6%, în funcţie de tip, într-o singură zi

Cotaţiile ţiţeiului au înregistrat miercuri o creştere spectaculoasă, dar cauzele sunt conjuncturale şi nu fundamentale. Preţurile se menţin astăzi relativ stabile. Se apropie scadenţele unor contracte la termen şi jucătorii se poziţionează cât mai convenabil. În schimb, cererea de petrol în lume nu dă semne de resuscitare.
Economica.net - J, 15 ian. 2015, 13:14
Preţul petrolului recuperează spectaculos. Creşteri între 3% şi 5,6%, în funcţie de tip, într-o singură zi

Preţul ţiţeiului de tip US crude a înregistrat miercuri cea mai mare creştere zilnică din ultimii doi ani,  5,36% până la 48,48 dolari / baril. Totodată, ţiţeiul de tip Brent a crescut cu 3%, până la 48,27 dolari / baril, potrivit CNBC şi Reuters.

Astăzi preţurile au ajuns la 49,12, respectiv 48,94 dolari pe baril. O tonă are circa şapte barili, în funcţie de tip.

Corecţia are de a face mai degrabă cu apropierea de scadenţa contractelor la termen tranzacţionate la bursele de mărfuri, şi mai puţin cu cauze fundamentale. În preajma scadenţelor, tranzacţiile au în vedere obţinerea de cotaţii cât mai convenabile.

Analistii spun ca prețurile vor rămâne sub presiune de la oferta excedentară, fapt care a determinat reduceri la previziunile prețurilor pentru 2015 și 2016.

Preţurile petrolului au scăzut în ultima vreme, ca urmare a prognozelor puţin favorabile privind creşterea economică, respectiv consumul redus, una dintre prognoze fiind cea a Băncii Mondiale.

În același timp, „Europa este pe teren nesigur, în ciuda planului de stimulare de obligațiuni-cumpărare al Băncii Centrale Europene”, scrie Reuters.

Pe de altă parte, stocurile de petrol din SUA au crescut, făcând improbabilă o creştere a cererii de ţiţei.

Preţul petrolului se prăbuşise marţi 13 inauarie, pe piaţa americană, cu până la 4,1%, coborând pentru scurt timp sub pragul de 45 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor şase ani, pe fondul speculaţiilor că stocurile de ţiţei acumulate de Statele Unite au continuat să crească la început de an.

Marii producători de petrol nu se pun de acord privind reducerea cantităţii pe care o livrează pe piaţă, operaţiune de la care s-ar putea spera creşterea preţului.

Prețurile la petrol care au scăzut cu circa 60 % din iunie sunt un dezastru asupra economiilor care depind de exporturile de mărfuri. De pildă, ministrul rus finanțe Anton Siluanov a solicitat o reducere a cheltuielilor de 10 %.

Te-ar mai putea interesa și
Cantitatea de pesticide ilegale utilizată de europeni a crescut și sunt otrăvite legumele, deși poliția a confiscat 2.040 de tone în 2022
Cantitatea de pesticide ilegale utilizată de europeni a crescut și sunt otrăvite legumele, deși poliția a confiscat ...
În contextul în care aplicarea de pesticide pe culturile agricole a devenit o operațiune costisitoare, fermierii din Grecia s-au îndreptat spre o alternativă mai ieftină: pesticide lichide......
ROBOR la trei luni scade din nou şi atinge un nou minim al ultimelor două luni – date BNR 10 iulie 2025
ROBOR la trei luni scade din nou şi atinge un nou minim al ultimelor două luni – date BNR 10 iulie 2025
ROBOR scade în continuare şi atinge un nou minim al ultimelor două luni. Este a şasea şedinţă consecutivă în care ...
Astăzi va fi dat în trafic DEx4, drumul de legătură A3 – DN1
Astăzi va fi dat în trafic DEx4, drumul de legătură A3 – DN1
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va deschide joi, 10 iulie, circulația pe DEx4, drumul ...
Veste bună de la Moody’s după primul pachet fiscal: România e mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară
Veste bună de la Moody’s după primul pachet fiscal: România e mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară
Agenția internațională de rating Moody's anticipează că deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 6,1% din PIB ...