Preţul petrolului recuperează spectaculos. Creşteri între 3% şi 5,6%, în funcţie de tip, într-o singură zi

Cotaţiile ţiţeiului au înregistrat miercuri o creştere spectaculoasă, dar cauzele sunt conjuncturale şi nu fundamentale. Preţurile se menţin astăzi relativ stabile. Se apropie scadenţele unor contracte la termen şi jucătorii se poziţionează cât mai convenabil. În schimb, cererea de petrol în lume nu dă semne de resuscitare.
Economica.net - joi, 15 ian. 2015, 13:14
Preţul petrolului recuperează spectaculos. Creşteri între 3% şi 5,6%, în funcţie de tip, într-o singură zi

Preţul ţiţeiului de tip US crude a înregistrat miercuri cea mai mare creştere zilnică din ultimii doi ani,  5,36% până la 48,48 dolari / baril. Totodată, ţiţeiul de tip Brent a crescut cu 3%, până la 48,27 dolari / baril, potrivit CNBC şi Reuters.

Astăzi preţurile au ajuns la 49,12, respectiv 48,94 dolari pe baril. O tonă are circa şapte barili, în funcţie de tip.

Corecţia are de a face mai degrabă cu apropierea de scadenţa contractelor la termen tranzacţionate la bursele de mărfuri, şi mai puţin cu cauze fundamentale. În preajma scadenţelor, tranzacţiile au în vedere obţinerea de cotaţii cât mai convenabile.

Analistii spun ca prețurile vor rămâne sub presiune de la oferta excedentară, fapt care a determinat reduceri la previziunile prețurilor pentru 2015 și 2016.

Preţurile petrolului au scăzut în ultima vreme, ca urmare a prognozelor puţin favorabile privind creşterea economică, respectiv consumul redus, una dintre prognoze fiind cea a Băncii Mondiale.

În același timp, „Europa este pe teren nesigur, în ciuda planului de stimulare de obligațiuni-cumpărare al Băncii Centrale Europene”, scrie Reuters.

Pe de altă parte, stocurile de petrol din SUA au crescut, făcând improbabilă o creştere a cererii de ţiţei.

Preţul petrolului se prăbuşise marţi 13 inauarie, pe piaţa americană, cu până la 4,1%, coborând pentru scurt timp sub pragul de 45 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor şase ani, pe fondul speculaţiilor că stocurile de ţiţei acumulate de Statele Unite au continuat să crească la început de an.

Marii producători de petrol nu se pun de acord privind reducerea cantităţii pe care o livrează pe piaţă, operaţiune de la care s-ar putea spera creşterea preţului.

Prețurile la petrol care au scăzut cu circa 60 % din iunie sunt un dezastru asupra economiilor care depind de exporturile de mărfuri. De pildă, ministrul rus finanțe Anton Siluanov a solicitat o reducere a cheltuielilor de 10 %.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele de presă ale MAE rus
Moscova amenință că va expulza corespondenții de presă americani, dacă platforma YouTube va continua să blocheze conferințele ...
Rusia a ameninţat joi că va expulza corespondenţi de presă americani dacă platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile de presă ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova,......
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
100 de experți internaționali și locali, la cea de-a VI-a ediție Bucharest Tech Week
În săptămâna 14-19 iunie, Bucureștiul se transformă în capitala internațională a tehnologiei. Cea de-a șasea ediție ...
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. 43 de blocuri și Spitalul Malaxa rămân fără apă caldă
Termoenergetica va efectua în intervalul 26 mai – 3 iunie lucrări de reparații în zona Vergului din Sectorul 2. ...
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. a anunțat că, începând de joi, 26 mai 2022, începe mai ...
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul american de cipuri Broadcom cumpără firma de cloud-computing VMware pentru 61 de miliarde de dolari
Producătorul de cipuri Broadcom Inc a anunţat joi că a ajuns la un acord de preluare a firmei de cloud-computing VMware ...