1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Preţul zahărului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani

Cotaţia futures a zahărului a coborât luni până la cel mai scăzut nivel de după luna ianuarie 2009, pe fondul speculaţiilor că supra-oferta mondială va creşte pe măsură ce recoltatul avansează în Brazilia, cel mai mare producător mondial, transmite Bloomberg.

21 iul, 2015 | Agerpres

La ICE Futures New York, cotaţia zahărului brut cu livrare în luna octombrie a coborât cu 4,9%, ajungând la închidere la valoarea de 11,44 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Anterior, pe această piaţă, preţul zahărului a atins 11,35 cenţi livra, cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 14 ianuarie 2009, scrie Agerpres.

Este vorba despre cea mai mare scădere în rândul celor 22 de materii prime incluse în Bloomberg Commodity Index, unul dintre motive fiind şi aprecierea dolarului, care a redus apetitul pentru energie, produse agricole şi metale, ca alternative investiţii. În plus, oferta mondială de zahăr a depăşit cererea în ultimii cinci ani, iar vremea favorabilă din unele regiuni din Brazilia vor ajuta recoltatul, care fost oprit de ploile de la începutul lunii.

'Zahărul este supus în prezent la aceleaşi presiuni, la fel ca multe alte materii prime. În Brazilia, vremea favorabilă din următoarea săptămână va permite ca recoltatul trestiei de zahăr să recupereze din întârziere', a declarat James Cordier, fondatorul Optionsellers.com

Preţul zahărului a scăzut cu 21%, în 2015, în timp ce dolarul s-a apreciat cu 7% în raport cu un coş format din 10 valute. Luni, dolarul american a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 săptămâni.

De asemenea, scăderea preţurilor la energie a afectat şi ea apetitul pentru zahăr, pentru că producătorii de etanol din Brazilia sunt mai puţin înclinaţi să utilizeze trestia de zahăr pentru a produce biocombustibil.

'În condiţiile preţurilor scăzute la energie, mai mult zahăr este rafinat pentru consum alimentar. În plus, utilizatorii finali care în mod normal îşi constituie stocuri în perioade de preţuri scăzute continuă să cumpere doar strictul necesar', susţine James Cordier.

Pe alte pieţe, preţurile la produsele cu livrare în luna septembrie, precum cacao, au crescut cu 0,2%, la cafeaua Arabica - au scăzut cu 0,7%, până la 1,2745 dolari livra, iar la sucul de portocale concentrat - s-au redus cu 1,1%, până la 1,1865 dolari livra.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO