Preţurile RCA ar putea creşte până la nivelurile anterioare introducerii plafonării – brokeri

Preţurile asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) ar putea reveni după luna mai 2017 la nivelurile ridicate anterioare introducerii plafonării, estimează reprezentanţii Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare /PRBAR/, organizaţie care reuneşte companii de profil care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere.
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 11:24
Preţurile RCA ar putea creşte până la nivelurile anterioare introducerii plafonării - brokeri

‘Cred că preţurile se vor aşeza exact cum erau înainte de plafonare. Asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile, care să ajungă acolo unde erau înainte. Singurul mod în care se poate regla piaţa RCA îl reprezintă concurenţa şi apariţia unor noi jucători’, a declarat joi preşedintele PRBAR, Viorel Vasile.

El a menţionat că în perioada 2014-2016 preţurile poliţelor RCA au crescut în medie cu 80%, iar în a doua jumătate a anului trecut, în contextul introducerii plafonării preţurilor pentru acest tip de asigurări, a fost înregistrată o scădere medie de 30%. Conform datelor ASF, până în decembrie 2016 prima medie pentru RCA în cazul persoanelor fizice a scăzut la 465 lei. Pânpă în luna mai 2017, preţurile RCA vor rămâne la fel, apreciază reprezentanţii PRBAR.

Preţurile se pot reaşeza doar prin competiţia din piaţă, a spus Viorel Vasile, care a menţionat posibilii noi jucători pe acest segment – Dallbogg, Leaseplan Insurance, Grawe şi Ergo.

El a arătat că rata combinată a daunei pe segmentul RCA a fost anul trecut de 108%, ceea ce arată că, la preţurile RCA de anul trecut, asigurătorii au pierdut în medie 8%.

În ceea ce priveşte comisioanele brokerilor pe piaţa RCA, PRBAR nu se aşteaptă la mişcări semnificative în sus sau în jos faţă de intervalul actual de 5-13% pentru persoanele fizice şi juridice, cu excepţia firmelor de transport, taxi şi închirieri de maşini, unde comisioanele brokerilor sunt de 0,1-1%, ceea ce arată că asigurătorii nu sunt interesaţi de aceste segmente de piaţă.

Viorel Vasile a mai afirmat că partea urâtă a pieţei asigurărilor din România s-a terminat odată cu falimentul Astra şi Carpatica Asig, iar în primele luni din 2017 piaţa locală e deţinută în proporţie de 70% de Euroins şi City Insurance.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Cel mai mare broker local de asigurări şi alte companii de profil, care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere, au înfiinţat pe 15 decembrie 2016 Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare /PRBAR/, prima organizaţie patronală din domeniu.

Printre membrii fondatori se numără Safety Broker de Asigurare, Renomia -SRBA Insurance Broker, Asigest, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional, Globasig, Interbug, D&CA Insurance.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...