Prima Casă 2015: BRD estimează că va termina banii în septembrie. Numărul creditelor acordate a crescut cu 40%

Programul Prima Casă a demarat în acest an cu o creştere semnificativă a numărului de cereri de garantare pentru credite şi, în condiţiile cererii solide, va fi interesant de vâzut când vor epuiza băncile plafonul alocat.
Economica.net - Dum, 21 iun. 2015, 21:10
Prima Casă 2015: BRD estimează că va termina banii în septembrie. Numărul creditelor acordate a crescut cu 40%

De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat un număr de aproape 6.800 garanții, cu o valoare de 555 milioane lei, ce au susținut credite în valoare de 1,11 miliarde de lei, valoarea medie a finanţării accesate fiind de aproximativ 165.000 lei, potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare.

După ce în primele nouă luni din 2014 au fost accesate în cadrul programului prima casă finanţări în sumă totală de 736 de milioane de euro, guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei plafonul disponibil pentru emiterea de garanţii, până la 31 decembrie 2014.

La BRD, una dintre cele mai mari bănci din România, parte a grupului francez Societe Generale, plafonul alocat pentru programul Prima Casă 2015 este de 450 de milioane de lei, iar valoarea posibil de finanţat este de 900 de milioane de lei.

Având în vedere evoluţia cererii, banca estimează că în septembrie ar putea ajunge foarte aproape de epuizarea plafonului pentru 2015, potrivit datelor BRD.

„Plafonul alocat BRD în 2015 este de 450 de milioane lei, iar valoarea posibil de finanţat se ridică la 900 de milioane de lei. În 2015, avem peste 4.000 de credite aprobate şi în curs de analiză, valoarea medie în 2015 este de 152.000 de lei (33.800 de euro)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET directorul comercial de retail al BRD Groupe Societe Generale, Adrian Jantea.

Creditele nou-acordate de BRD pe segmentul Prima Casă au crescut puternic în primele trei luni ale acestui an, cu 40% faţă de perioada corespunzătoare din 2014.

BRD a încheiat primul trimestru din acest an cu un profit net consolidat de 140 de milioane de lei. Activele totale ale băncii erau, la sfârşitul lunii martie 2015, de 45,8 miliarde RON.

Plafonul total pentru Prima Casă 2015 este în valoare de 2,5 miliarde de lei și va fi utilizat în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori.

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009. Conform datelor prezentate de FNGCIMM, de la iniţierea programului, în 2009, şi până în prezent, au fost acordate aproximativ 139.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de circa 11,6 miliarde de lei, pentru credite accesate în valoare de 23 de miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ''următoarea Ucraină'', transmite EFE....
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste 800.000 de euro
Kinetic Sport & Medicine deschide a treia sa clinică de recuperare medicală din Bucureşti, în care investeşte peste ...
Kinetic Sport & Medicine, parte a reţelei private de sănătate Regina Maria, va investi peste 800.000 de euro în deschiderea ...
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul ...
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...