Prima Casă: Unde s-au cumpărat cele mai multe apartamente şi care sunt preţurile. Topul judeţelor

Fondul Naţional de Garantare a acordat 30.000 de garanţii românilor care şi-au cumpărat locuinţe noi prin Prima Casă. 48% dintre acestea au fost luate de bucureşteni. 
Andrada Ghira - sâm, 05 oct. 2013, 16:16
Prima Casă: Unde s-au cumpărat cele mai multe apartamente şi care sunt preţurile. Topul judeţelor

Au trecut mai bine de patru ani de când s-a lansat programul social Prima Casă. Şi, odată cu lansarea lui, dezvoltatorii de locuinţe noi au început să se înghesuie la târgurile imobiliare. Apoi, cei care s-au apucat de construit după 2009, au redus din dimensiunile apartamentelor şi au făcut locuinţe speciale ca mărime şi preţ, pentru a le putea vinde prin Prima Casă şi cu TVA de 5%.

Din 2009 şi până în prezent, o treime din totalul garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru Prima Casă au fost acordate pentru locuinţe noi, construite în perioada 2008-2013.

Astfel, în cei mai bine de patru ani au fost acordate aproximativ 30.000 de garanţii în valoare de 1,25 miliarde euro. În total, până la data de 27 august au fost acordate 99.600 de garanţii pentru finanţări în valoare de peste 3,87 miliarde de euro.

Din cele 30.000 de garanţii acordate pentru locuinţe noi, jumătate sunt pentru Bucureşti (circa 15.000). Într-un top 10, Capitala este urmată de judeţele cu marile oraşe: Cluj (10% din totalul garanţiilor pentru locuinţe noi), Timiş (6%), Sibiu şi Constanţa (4%) Braşov şi Iaşi (3%), Bihor (2%) şi Dolj şi Argeş (1%).

Cu cât s-au redus preţurile

De la începutul crizei, nu doar preţurile locuinţelor vechi au intrat la apă, ci şi cele noi. Analiza preţurilor locuinţelor din întreaga ţară realizată pentru jumătatea acestui ani de compania de evaluare Darian, arată că apartamentele noi s-au ieftinit cu 35% în ultimii cinci ani. Ultimul an însă, a adus o scădere de doar 1%.

În Bucureşti, prețul mediu al unei locuinţe noi este de 1.140 eur/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

În Cluj-Napoca, preţul pe mp în prima jumătate a acestui an a fost de 983 euro, în scădere cu 30% faţă de 2008. În Timişoara, preţul mediu a fost de 940 euro/mp, în scădere cu 27%, iar în Sibiu au fost de 706 euro/mp, în scădere cu 30%.

În Constanţa, preţul mediu la apartamentele noi s-au redus cu 37% faţă de 2008 şi a ajuns la 844 euro/mp în primele şase luni ale acestui an. O scădere de 35% s-a înregistrat şi în Braşov: preţul mediu a fost anul acesta de 932 euro/mp, mai arată datele Darian.

La Iaşi, scăderea din ultimii cinci ani a fost mai mare: 44%, iar anul acesta valoarea medie a fost de 964 euro/mp, iar la Oradea, scăderea a fost de 22%. În primul semestru al acestui an, valoarea media pentru locuinţele noi a fost de 839 euro/mp. Pentru Oraşele Craiova şi Piteşti, Darian nu face încă o monitorizare a preţurilor locuinţelor noi.

CITEŞTE ŞI Analiză la nivel naţional a preţurilor locuinţelor: Scăderile şi preţul mediu pe oraşe

Te-ar mai putea interesa și
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite miercuri dpa....
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...
Circulaţia pe un kilometru din autostrada Sebeş – Turda se închide pentru 30 de zile; au apărut deficienţe în perioada de garanţie
Circulaţia pe un kilometru din autostrada Sebeş – Turda se închide pentru 30 de zile; au apărut deficienţe în ...
Traficul va fi închis, începând de miercuri dimineaţa, pe sensul de deplasare Sebeş - Turda, de pe autostrada A10, pentru ...