Prima cifră oficială: cât valorează participațiile miliardarului ceh Vitek în imobiliarele din România

Al treilea cel mai bogat ceh, Radovan Vitek a ajuns în mai puțin de doi ani să dețină trei mari dezvoltatori imobiliari prezenți și în România. Prin firma sa CPI Property Group, miliardarul deține participații în Globalworth, dar și în Immofinanz și S Immo. Cele mai recente date ale companiei arată pentru prima dată care este valoarea acestor participații pe piața din România.
Andrada Ghira - mar, 04 oct. 2022, 22:09
Prima cifră oficială: cât valorează participațiile miliardarului ceh Vitek în imobiliarele din România

Aproape 1,7 miliarde de euro este valoarea participațiilor imobiliare pe care miliardarul ceh Radovan Vitek le deține în România prin intermediul CPI Property Group, arată cele mai recente date companiei consultate de Economica.net.

Din valoarea întregului portofoliu deținut de CPI Property Group, de 20,9 miliarde de euro, imobiliarele din România reprezintă 8%. Pare o felie mică în comparație cu deținerea de peste 5,3 miliarde de euro pe piața din Republica Cehă, spre exemplu, sau cea de peste 5 miliarde de euro pe care o are în Germania. Dar, cu cele 1,7 miliarde de euro, România se plasează pe locul patru, după valoarea portofoliului de 2,5 miliarde de euro pe care firma lui Vitek o deține în Polonia.

În Republica Cehă, CPI Property Group este cel mai mare proprietar de spații de retail, care conține malluri, dar și parcuri de retail. 4,8 miliarde de euro este valoarea portofoloiului de retail al companiei, iar proprietățile din România se plasează pe locul trei, cu o valoare de 582 de milioane de euro. Pe plan local, compania are participații din centre comerciale Vivo ale Immofinanz, dar și din mallul Sun Plaza, deținut de S Immo.

Valoarea portofoliului de clădiri de birouri este de peste 10 miliarde de euro, iar aici sunt incluse și participațiile pe care CPI pe deține în Globalworth (30,3%), cel mai mare proprietar de birouri de la noi, dar și din clădirile deținue de S Immo și Immofinanz pe plan local.

Mișcări de portofolii

După ce a finalizat achizițiile din Immofinanz și S Immo, CPIPG a trecut la consolidarea portofoliului prin mutarea unui portofoliu format din 53 de parcuri de retail către Immofinanz, pentru 324,2 milioane de euro. Este vorba de parcuri de retail din Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria, care în total au o suprafață închiriabilă de 217.000 de mp.

După mutarea portofoliului de parcuri de retail a venit anunțul vânzării portofoliului de clădiri de biruri deținut de Immofinanz în Ungaria către S Immo. În plus, în anunțul recent al Immofinanz se mai arată că „gestionarea activă a portofoliului va include vânzarea de bunuri imobiliare cu o valoare combinată de aproximativ 1 miliard de euro și investiții în proprietăți cu randamente mai mari pe piețele principale ale Immofianz sau utilizarea acestor fonduri pentru rambursarea datoriilor”.

În 2021 și 2022, CPIPG a semnat contracte de credit punte pentru 3,75 de miliarde de euro, bani destinați achiziției S Immo și Immofinanz. În total, compania a folosit 3,4 miliarde de euro pentru aceste achiziții, finanțate din equity, cash și trageri de 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor companiei. O parte din credit, 900 de milioane de euro, a fost deja plătit. La finele lui august a fost semnată prelungirea acestei facilități punte până în prima jumătate din 2025.

În următorii doi ani, CPIPG vrea să vândă active de peste două miliarde euro, dintre care active de un miliard de euro care aparțin Immofinanz și active de 200 de milioane de euro care aprațin S Immo.

Cine este Radovan Vitek

Radovan Vitek este un investitor discret, care a început să facă afaceri la începutul anilor ’90 în Slovacia, odată cu valul de privatizări. În 1997 s-a mutat în Cehia, unde a cumpărat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux. Averea lui a crescut de la 1,4 miliarde de euro în 2014, la 5,8 miliarde de euro în 2022. Astăzi, miliardarul locuiește în Elveția, este căsătorit și are patru copii. Forbes mai scrie că Vitek deține circa un milion de mp de teren în Surrey, Marea Britanie, teren care a aparținut lui Ringo Starr, unul dintre membri Beatles.  

De numele lui Vitek este legată și renovarea palatului Maeterlinck din Nisa, Franța. Împreună cu filiala Sotheby’s International de pe Coasta de Azur, compania a restaurant palatul Maeterlinck, care devenise un punct de atracție pe Riviera franceză, și a vândut 18 apartamente de lux, cu prețuri ce plecau de la două milioane de euro și ajungeau la 20 de milioane de euro. Vitek și-a păstrat un apartament pentru familie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...