Prima companie românească de investiţii vrea să ajungă la active de 50 mil. euro, doar din obligaţiuni emise de IMM

Compania de investiţii Certinvest IMM îşi propune să ajungă la active de 30-50 de milioane de euro, în următorii trei ani. Portofoliul companiei va fi format exclusiv din obligaţiuni emise de IMM-urile din România, au anunţat marţi, reprezentanţii companiei, la un seminar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania abia a fost înfiinţată şi va lansa o ofertă publică de acţiuni la BVB de cinci milioane de euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 nov. 2014, 19:12
Prima companie românească de investiţii vrea să ajungă la active de 50 mil. euro, doar din obligaţiuni emise de IMM

Compania de investiţii Certinvest IMM a fost înfiinţată în luna noiembrie, de cel mai mare administrator independent de investiţii român, SAI Certinvest, ca o platformă alternativă de finanţare, specializată în finanţarea IMM-urilor. Compania va contribui la finanţarea IMM exclusiv prin achiziţia emisiunilor de obligaţiuni realizate de acestea.

Sunt vizate “companii antreprenoriale, cu o dinamică bună a afacerii, din domenii atractive ale economiei româneşti, precum energia, sectorul financiar, comerţul, sectorul medical şi cel de IT”, a declarat preşedintele executiv al Certinvest, Horia Gustă, marţi seara, la un seminar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Printre primele companii care s-ar putea califica pentru această iniţiativă s-ar putea număra un distribuitor de vinuri premium, o firmă de închiriere de maşini pentru transporturi financiare, furnizori din domeniul energiei, sau o companie de leasing operaţional cu portofolii de peste 500 de maşini, a mai spus  Horia Gustă.

Certinvest IMM îşi propune să ajungă la active de 30-50 de milioane de euro, în următorii trei ani, după plasamente în obligaţiuni emise de IMM-urile din România. Deocamdată, însă, va lansa o ofertă publică de acţiuni (IPO), prin care încearcă să atragă echivalentul a cinci milioane de euro, pentru finanţarea achiziţiilor de obligaţiuni, care urmează să fie emise de IMM-uri. IPO Certinvest IMM ar putea avea loc în decembrie, în funcţie de momentul primirii avizelor de la ASF.

De asemeni, Certinvest IMM a propus BVB un parteneriat pentru dezvoltarea pieţei obligaţiunilor corporative, parteneriat care să se concretizeze în  listarea emisiunilor de obligaţiuni corporative (emisiuni de peste 200.000 de euro) în cadrul unei secţiuni special dezvoltate, a Bursei.

Compania îşi mai doreşte să atragă, ulterior, şi finanţări de la BERD, IFC şi Fondul European de Investiţii.

“Credem că acest proiect va atrage şi un partener internaţional strategic, precum BERD, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale), sau Fondul European de Investiţii”, a mai spus Horia Gustă.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori strategici din România. A devenit activă şi în dezvoltarea pieţei de capital din România, a participat la toate marile oferte publice din ultima perioadă, iar recent a devenit şi acţionar al BVB.

Criteriile BERD pentru investiţii de capital, atât pentru companii listate cât şi pentru companii nelistate, vizează investiţii între cinci şi 100 milioane de euro, deţineri minoritare, preferabil de 25-35%. Sunt preferate majorările de capital, iar orizontul investiţional este de 4-6 ani, a menţionat Dragoş Iliescu, bancher principal la BERD.

Certinvest este a şasea cea mai mare societate românească de administrare a investiţiilor (SAI) şi cea mai mare care este independentă de un grup bancar. Are în administrare active de aproape 250 de milioane de lei, în mai multe fonduri de investiţii deschise (mutuale) sau închise, ca şi în portofolii administrate personalizat.

Certinvest IMM va fi prima companie de investiţii românească, care îşi expune propriul capital pentru plasamente. Celelalte companii de investiţii înregistrate în România lucrează cu banii firmelor mamă din afara ţării.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...