1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Prima contestaţie la noile licitaţii de autostrăzi. Astaldi cere modificarea documentaţiei pentru Tîrgu Mureş-Ungheni

Licitaţiile pentru construcţia de autostrăzi, lansate după noua lege a achiziţiilor publice, sunt contestate încă din faşă. În cazul relicitării lotului Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania, italienii de la Astaldi cer refacerea documentaţiei, acuzând Compania de Drumuri că le vătămează interesele.

21 noi, 2016 | | ECONOMICA.net

De-abia ce urmaşa CNADNR a lansat licitaţiile mult-aşteptate pentru construcţia de autostrăzi, că au şi apărut contestaţii. Se pare că noile contracte, ce urmează să fie atribuite după cel mai bun raport calitate-preţ şi nu după criteriul celui mai mic preţ, nu sunt alcătuite tocmai pe placul constructorilor.

Astaldi a depus pe 14 noiembrie o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în care acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) că îi vătămează interesele prin refuzul de a reface documentaţia de atribuire a contractului pentru construcţia lotului Tg Mureş-Ungheni, din Autostrada Transilvania.

Iniţial, pe 31 octombrie, constructorul italian a trimis către CNAIR o notificare pentru remedierea documentaţiei de atribuire, cu 14 observaţii. Pentru că CNAIR le-a răspuns că nu va modifica documentaţia aşa cum solicită ei în 13 dintre cele 14 observaţii, italienii au decis să se adreseze CNSC.

Ce contestă italienii?

Conform contestaţiei depuse la CNSC, italienii cer suspendarea procedurii până la eliminarea sau modificarea unor clauze contractuale. Spre exemplu, ei solicită eliminarea unei clauze care obligă constructorul la suportarea tuturor cheltuielilor cu relocarea utilităţilor neprevăzute în documentaţia iniţială, dar care sunt identificate pe parcursul lucrărilor.

Totodată, Astaldi cere modificarea unei clauze din contract care prevede ca penalităţile generate din vina constructorului să se calculeze la întreaga valoare a contractului, în vreme ce penalităţile generate din vina CNAIR să se calculeze raportat doar la suma neplătită din contract.

De asemenea, ei mai vor să fie clarificat modul de acordare a garanţiei lucrărilor. O observaţie vizează şi garanţia pentru rosturile de dilataţie. În anunţul publicat de către CNAIR se menţionează că autoritatea contractantă acordă pentru dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie punctaj pentru ofertele care prezintă o garanţie suplimentară (până la maxim 20 ani) faţă de garanţia minim acceptată de 10 ani.

Licitaţia pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş -Cluj-Oradea, Lotul 1: Târgu Mureş-Ungheni şi Drum de legătură a fost lansată în octombrie, după mai bine de şase luni de la rezilierea contractului cu fostul constructor gălăţean. Valoarea estimată a contractului este de 285 milioane de lei, fără TVA.

Rămâne de văzut ce decizie va lua CNSC în urma contestaţiei Astaldi. Este posibil ca CNAIR să înceapă un nou joc de ping pong şi cu această instituţie, după cel jucat până acum cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru noile licitaţii.

Citeşte şi De ce sunt "întoarse din drum" noile licitaţii ale Companiei de Autostrăzi

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO