Primar Sf. Gheorghe: Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de impozite

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, afirmă că maghiarii s-au săturat să fie "buni pentru România" doar când "vine vorba de plata impozitelor" sau când câştigă medalii olimpice, afirmând că ei au dreptul să îşi arboreze steagul, să îşi folosească limba maternă şi dreptul la autonomie.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 21:41
Primar Sf. Gheorghe: Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de impozite

Primarul Antal Arpad a spus, în discursul rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii au demonstrat, în ultima „perioadă grea”, că pot lupta pentru ceea ce este important şi se pot apăra în faţa atacurilor care au vizat simbolurile comunităţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de plata impozitelor sau când câştigăm medalii olimpice pentru această ţară. Vrem ca niciodată să nu simţim că nu suntem doriţi în această ţară, că simbolurile noastre sunt refuzate, că suntem împiedicaţi să ne exprimăm în limba maternă. Suntem o parte valoroasă a acestei ţări şi ne dorim ca majoritatea să ne respecte. În ultima perioadă am auzit de prea multe ori să plecăm de aici dacă dorim să ne arborăm simbolurile şi să le folosim în altă parte. De prea multe ori am auzit că dacă dorim ca limba maghiară să fie limbă oficială regională, dacă dorim autonomie, să plecăm de aici. Să fie clar pentru toată lumea: nu plecăm nicăieri! Nici în Mongolia, nici în Ungaria! Acesta este pământul nostru natal, aceasta este şi ţara noastră. Şi avem dreptul să ne arborăm steagul! Avem dreptul să ne folosim limba maternă, avem dreptul la autonomie!”, a spus Antal Arpad.

Acesta a adăugat că maghiarii vor să trăiască şi să muncească fără să fie deranjaţi.

Totodată, potrivit lui Antal, puterea susţine că Ţinutul Secuiesc nu se poate întreţine singur şi că din punct de vedere economic „depinde de mila statului român”, dar investiţiile puterii, în ultimii 23 de ani, la Sfântu Gheorghe, au constat în construirea unui sediu pentru Jandarmerie, iar acum se ridică un nou sediu al Poliţiei. „Asta va duce la dezvoltarea regiunii noastre?”, a întrebat Antal, conform căruia sărăcia din Ţinutul Secuiesc este un mit fals.

„Să ni se încredinţeze administraţia Ţinutului Secuiesc, iar în decurs de 10 ani vom arăta rezultate remarcabile! Ştiu că greutăţile de zi cu zi, familia, locul de muncă înseamnă o povară mare pentru noi toţi. Ştiu că, pe lângă problemele cotidiene, este foarte greu să ducem în spate şi povara comunităţii. Dar avem o misiune pe care trebuie să o îndeplinim! Istoria ne-a impus că în secolul XXI suntem nevoiţi să apărăm din nou Ţinutul Secuiesc de la fărâmiţare, de la asimilare, de la distrugere. În alte condiţii, cu alte mijloace, dar misiunea este aceeaşi”, a afirmat edilul.

El a lansat un apel către maghiari să aibă încredere în ei şi să nu le fie teamă de nimeni.

„Să ne amintim de faptul că la regionalizarea din 1968, când au încercat, de asemenea, să ne fărâmiţeze pământul natal, am avut de-a face cu un dictator, pentru care nimic nu a fost sfânt şi care nu a avut o majoritate de 70%, ci a luat el singur decizii în ceea ce priveşte problemele statului. Dacă atunci nu ne-a fost teamă de Ceauşescu şi dictatura comunistă, acum de ce să ne fie teamă? Dacă atunci am reuşit să ne opunem planului ca judeţul şi oraşul nostru să aparţină de Braşov, vom reuşi şi acum. Pentru acest lucru avem nevoie să fim uniţi şi curajoşi. Dumnezeu să păzească Ţinutul Secuiesc!”, şi-a încheiat discursul primarul din Sfântu Gheorghe.

La sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni de la Sfântu Gheorghe au participat peste trei mii de persoane, invitat de onoare fiind vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...