UPDATED Primăria Capitalei s-ar putea împrumuta ca să poată plăti subvenţia la energie termică – surse

Una dintre soluţiile avute în vedere pentru deblocarea situaţiei termoficării din Bucureşti este un împrumut pe care municipalitatea l-ar putea contracta pentru plata subvenţiei, potrivit unor surse din piaţa de energie.
Mihai Nicuţ - mar, 14 mai 2019, 12:06
UPDATED Primăria Capitalei s-ar putea împrumuta ca să poată plăti subvenţia la energie termică - surse

UPDATE: Împrumutul va fi acordat Primăriei Capitalei de la Trezorerie, nu va fi un împrumut de pe piaţa privată, potrivit unor informaţii apărute după publicarea textului nostru, din zona Primăriei. 

“A avut  loc o discuţie între toţi cei interesaţi pentru deblocarea situaţiei: Primărie, RADET, Elcen, Guvern, Romgaz. Una dintre variantele avansate a fost ca Primăria să facă un împrumut pentru plata subvenţiei, iar pentru asta este nevoie de un acord al Guvernului pentru creşterea gradului de îndatorare al oraşului, acord pe care Guvernul este dispus să îl dea” ne-a spus unul dintre participanţii la discuţia care a avut loc în data de 13 mai, care s solicitat anonimatul.

Potrivit acestuia, Primăria nu are aceşti bani pentru plata subvenţiei, pe care îi aştepta de la Guvern, dar acum a apărut varianta împrumutului. Amintim că, la începutul anului, mai mulţi primari s-au plâns că primesc sume diminuate de la bugetul central, în contul sumelor defalcate din impozitul pe venit care ar trebui să se întoarcă la autorităţile locale. Din acest motiv, se pare că nici Primăria Capitalei nu poate plăti subvenţia, dar instituţia nu a emis ceva oficial pe această temă.

Situaţia alimentării cu energie termică a Capitalei este extrem de delicată, din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit nici acum subvenţia pentru energia termică aferentă consumului lunii ianuarie (circa 120 de milioane de lei), şi, dacă situaţia va persista, producătorul de energie termică Elcen nu îşi va mai putea plăti următoarea factură de gaze către Romgaz, care va sista aprovizionarea cu gaze, ceea ce înseamnă sistarea furnizării agentului termic în Bucureşti.

Detalii, în acest text:

Bucureştiul, la un pas să rămână fără apă caldă, pentru că Firea nu plăteşte nimic. Romgaz a anunţat că taie gazele, are de primit 600 mil. lei, doar facturi curente

Situaţia dificilă a fost confirmată de oficiali ai RADET, prezenţi la o conferinţă legată de viitorul cogenerării în România.

Întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca bucureştenii să rămână fără apă caldă în perioada următoare, în cazul în care Romgaz nu-şi va primi banii pentru gazele livrate către ELCEN, Florian Mateiţă, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET a răspuns: „Evident. Dacă Romgaz opreşte furnizarea gazelor, ELCEN va avea o problemă, care se va propaga şi asupra RADET şi asupra populaţiei Bucureştiului”.

Reprezentantul distribuitorului de energie termică a arătat că această problemă se poate rezolva doar cu diplomaţie şi tact.

„E o teorie: ajungi în insolvenţă atunci când nu mai există încredere. Ştiţi cu toţii că, în momentul în care ai datorii şi prezinţi credibilitate, nimeni nu forţează plata acestora, ci se plăteşte eşalonat. Este o problemă de încredere între Romgaz, ELCEN, Ministerul Energiei, Primăria Bucureşti. Este o problemă de încredere care, dacă va fi rezolvată cu diplomaţie şi tact, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu va fi rezolvată, se va întâmpla ce aţi spus”, a continuat Mateiţă.

El a apreciat că Guvernul va găsi totuşi o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple, dat fiind că astfel de situaţii au mai fost

„La momentul de faţă există o datorie scadentă a RADET către ELCEN de aproximativ 120 de milioane de lei, ea scade în fiecare zi cu ceea ce se acumulează în contul escrow, acel mecanism prin care banii se distribuie imediat ce ajung acolo în cotă procentuală pentru fiecare parte din acest SACET (sistem centralizat de alimentare cu energie termică – n.r.). Într-adevăr, există o sincopă şi nu doar ELCEN are această problemă, ci şi noi avem această problemă şi înţeleg că şi Primăria are această problemă pentru că există un buget diminuat. Cu toţii ştim că, atâta timp cât nu sunt suficienţi bani, există două posibilităţi, ori este majorat tariful, ori, dacă nu este majorat tariful, trebuie să se achite aşa cum a rămas stabilit în Consiliul Local de către Primărie cota ce îi revine, pentru a rămâne constant tariful populaţiei. Părerea mea este că se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul şi că nu va exista nicio sincopă, iar lucrurile se vor aşeza, aşa cum s-au aşezat de câte ori a fost criză”, a spus Mateiţă.

Preţ de 163 de lei gigacalorie, cost de 400

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu sistemul de termoficare din Bucureşti, situaţia este în linii mari aşa: Romgaz furnizează gaze către Elcen, care în cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti produce energie electrică şi apă fierbinte folosind acele gaze. Din centrale, apa fierbinte ajunge în conductele RADET, care o distribuie până în punctele termice, de unde ajunge în caloriferele celor 550.000 de bucureşteni branşaţi la sistemul de termoficare.

Mersul banilor este următorul: populaţia plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei Gigacaloria, cel mai mic din ţară, subvenţionat. RADET plăteşte la rândul lui către Elcen aceşti bani luaţi de la populaţie, în contul apei fierbinţi furnizate de CET-uri. În paralel, şi Primăria plăteşte RADET subvenţia (diferenţa între preţul real, aprobat de ANRE şi cel subvenţionat, adică între 400 de lei şi 163 de lei) iar mare parte din aceşti bani merg şi ei la Elcen pentru plata aceleiaşi ape fierbinţi. Din banii primiţi, Elcen plăteşte gazul livrat de Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...